5 skrivenih caka koje će vas oduševiti na macOS Ventura

5 skrivenih caka koje će vas oduševiti na macOS Ventura

Kada je Apple predstavio macOS Ventura na svojoj konferenciji početkom ove godine, usled tesnog rasporeda nisu prikazane sve promene koje ovaj operativni sistem donosi sa sobom. Instalirali samo macOS 13 Ventura i pronašli 5 sjajnih caka koje Apple nije pomenuo na predstavljanju, a koje će vas oduševiti.

Zaključavanje Notes pomoću šifre za Mac ili Touch ID

Notes je veoma moćna i laka za upotrebu alatka na Macu. Iako nije preporučljivo, mnogi od nas tu skladištimo osetljive informacije. I, ne, ne varate se – uvek je postojala mogućnost zaključavanja Notesa na Macu, ali bila je potrebna zasebna šifra za to.

Sada na macOS Venturi imamo mogućnost da osiguramo svaku belešku pomoću šifre za Mac ili Touch ID. Na ovaj način više ne morate da smišljate i pamtite odvojenu šifru za Notes, što i te kako umanjuje šanse za gubitak pristupa zaključanim beleškama.

Brža sigurnosna ažuriranja

S vremena na vreme Apple objavi novo ažuriranje za Mac koje sadrži samo sigurnosne zakrpe. Ovim zakrpama je nekada potrebno i do pola sata da se instaliraju na Macu. Sa macOS Venturom, Apple donosi novu opciju pod imenom Rapid Security Response, čiji je cilj da reši ovaj problem.

Uz macOS 13 takva poboljšanja mogu automatski da se primene između uobičajenih ažuriranja i to bez restarta. Laički govoreći, više nećete morati da restartujete svoj Mac da biste instalirali sigurnosne zakrpe.

Unapređeni predlozi za šifre u Safariju

U sklopu macOS Venture Apple je redefinisao način kako se registrujemo i prijavljujemo na sajtove i aplikacije. Ova opcije zvana Passkey omogućava korisnicima da se registruju i prijave na omiljene sajtove uz pomoć Touch ID. No, kako to nije moguće na svim sajtovima, primorani ste da koriste šifru.

Kako biste lakše generisali i sačuvali šifre, Apple uveliko nudi predloge šifre u Safariju, koje se automatski sinhronizuju sa vašim iPhoneom. Ipak, kao što znamo, izvesne sajtovi imaju određene zahteve po pitanju šifri. Stoga je Apple uveo novu opciju u Safariju na macOS 13 koja daje korisniku više solucija šifri, poput “lakše za kucanje” ili “bez specijalnog karaktera”. Zahvaljući ovoj caki nećete više morati ručno da unosite šifru kada zahtevi sajta nisu ispunjeni.

Snimanje pomoću Continuity kamere

Jedna od ključnih odlika macOS Venture jeste tzv. Continuity kamera. Ova opcija pruža priliku da postavite svoj iPhone na vrh Maca, uz asistenciju dodatne opreme, i koristite ga kao veb-kameru za video-pozive.

Međutim, ono što je Apple “prećutao” jeste da možete da koristite QuickTime na macOS 13 da snimate videe. Naime, postoji novitet u alatki QuickTime koje vam omogućava da snimate videe uz pomoć Continuity kamere. Zahvaljujući tome, moći ćete da stvarate kreativne videe koristeći samo iPhone.

Uživanje u ambijentalnim zvukovima

Sa iOS 15, Apple je uveo nova podešavanja u vidu Ambient Sound na iPhoneu, koja neprestano u pozadini puštaju zvukove prirode, poput kiše ili okeana. Prema Appleu, ovi zvuci bi trebali da svedu distrakcije na minimum i obezbede korisniku bolju koncetraciju. Kompanija iz Kupertina je uvrstila istu opciju na Macu sa macOS Venturom. Postoji šest vrsta pozadinskog šuma, a na vama je samo da izabere koji vam se najviše dopada.

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa svojim Apple računarom, možete da se obratite ProMobi servisu, koji je ovlašćeni servis za iPad, MacBook, iMac, Mac mini i Mac Pro.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit