Da li su aplikacije na telefonu bezbedne?

Da li su aplikacije na telefonu bezbedne?

Svi volimo aplikacije. One nam “na brzaka” omogućavaju pristup društvenim mrežama, muzici, vestima, igricama i mnogim drugim stvarima. No, s obziromna to koliko se naših podataka skladišti u okviru tih aplikacija, kako možemo da budemo sigurni da su ti podaci bezbedni?

U nastavku imaćete prilike da saznate malo više o bezbednosti aplikacija na telefonu.

Da li aplikacije mogu da zaraze telefon virusom?

Ukratko, da. Ali, nije svaka aplikaciju koju instalirate potencijalna opasnost po vaš telefon. Izvesne aplikacije mogu da zaraze pametni telefon nečim što se zove “malware”. Najviše riskirate kada preuzimate aplikaciju od tzv. “treće strane” (obično se to dešava kada skinete aplikaciju sa nekog sajta), pa je preporuka da to obavite putem zvanične “prodavnice”, bilo da je to App Store za iPhone, Google Store za Android ili AppGallery za Huawei.

Ako ste pak nehotice skinuli aplikaciju sa virusom, ovo su “simptomi” koji se obično ispoljavaju:

  • Drugim aplikacijama treba više vreme da se otvore
  • Nasumične aplikacije “izleću” vam na ekranu
  • Baterija se mnogo brže “cedi”
  • Vaši kontakti dobijaju čudne poruke od vas, koje niste poslali
  • Mesečna potrošnja podataka je uvećena

Kako da zaštite podatke na telefonu?

Dobro, sada se verovatno pitate kako onda da sačuvate podatke? Vrlo lako – ako ih preuzimajte samo sa zvaničnih prodavnica. One su daleko sigurnije od veb pretraživača, prvenstveno zato što imaju stroge procedure, koje služe da temeljno provere bezbednost aplikacija pre nego što iste budu dostupne u prodavnicama tako da nema potrebe da budete zabrinuti.

Ukoliko ipak skidate sa veb-sajtova, postarajte se da se pored adresne linije nalazi “katanac” ikonica, koja označava da se radi o sigurnoj i bezbednoj stranici.

Spas u poslednji čas

Ako se desi da pouzdano znate da imate virus na svom uređaju i nikako ne možete da ga se otarasite brisanjem aplikacije, onda ćete morati da pribegnete resetu. No, imajte na umu da pre nego što posegnete za tim potezom, obavezno napravite kopiju podataka, što može da bude prilično težak zadatak ukoliko vam je telefon uveliko već kompromitovan. U tom slučaju, obratite se ProMobi servisu mobilnih telefona kako ne biste dalje “razbijali” glavu.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit