Kako da pouzdano obrišete sve podatke sa iPhone i Android telefona?

Ako kupujete novi mobilni telefon, garant razmišljate šta ćete da radite sa starim uređajem. Imate više solucija: ostaviti kao rezervni, prodati, pokloniti prijatelju ili članu porodice. Za šta god da se odlučite, neophodno je da najpre obrišete sve podatke na pametnom telefonu kako niko ne bi mogao da pristupi vašim privatnim informacijama.

Korak pre brisanja telefona

Pre nego što se prionite na brisanja informacija sa prethodnog telefona, postarajte se da su podaci prebačeni na novi uređaj. Ako ste već uradili tzv. “backup” svega, obavezno sledite naredne korake na starom telefonu:

 • Odjavite se sa svih imejl naloga, kao i sa naloga na društvenim mrežama
 • “Rasparite” vezu sa drugim uređajima, poput slušalica, pametnih satova
 • Odjavite se sa iClouda (za iPhone) i App Storea
 • Uklonite SIM karticu i microSD karticu (ako imate)

Kako da pouzdano obrišete podatke sa iPhone telefona?

Savet koji sledi važi za sve iPhone telefone koji rade na iOS 10.3 i kasnijim verzijama. Ako imate neku stariju verziju, potrebno je da prvo ažurirate uređaj na najnoviji iOS.

 • Ugasite opciju My iPhone, tako što ćete pristupiti podešavanjima (Settings) i kliknuti na svoje ime na vrhu, a potom izabrati iCloud, pa Find My i Find My iPhone, te odabrati opciju Turn the toggle to off.
 • Pobrinite se da ste se odjavili sa svih mogućih profila, kao što su App Store, iCloud, društvene mreže, imejl. Imajte na umu da se morate odjaviti sa iClouda pre brisanja bilo kakvih podataka, jer u protivnom sve vaše informacije na njemu će, takođe, biti obrisane.
 • Naposletku obrišite sve podatke, sledeći ove korake: Settings > General > Reset > Erase All Content and Settings.

Ako vam iPhone zatraži da unesete šifre, unesite je i onda kliknite na Erase Device.

Kako da obrišete podatke sa iPhone telefona daljinski?

Ako iz bilo kog razloga nemate više svoj iPhone kod sebe ili ne možete da mu pristupite, i dalje možete da obrišete svoje podatke na njemu.

 • Prijavite se na iCloud
 • Idite na Find My iPhone
 • Odaberite svoj uređaj
 • Kliknite Erase
 • Kliknite Remove from Account

I to je to. Vaša privatnost ostaje na sigurnom i daleko od tuđih pogleda.

Kako da pouzdano obrišete podatke sa Android telefona

Dok postoji samo jedan tip Apple telefona, to nije slučaj sa Androidom, kojeg koriste brendovi poput Samsunga, Huaweija, Xiaomija, Honora, Motorole, Nokije i mnogih drugih. To u prevodu znači da će se podešavanja na svakom uređaju od ovih marki blago razlikovati. Iako smo se trudili da vodič bude što univerzalniji, neke stvari će možda imati drugačije nazive ili će se nalaziti na drugim mestima.

Pre nego što počnete, obavezno sačuvajte sve podatke na cloudu i prebacite ih na novi telefon. Takođe, odjavite se sa svih imejl adresa i profila na društvenim mrežama, kao i sa Google Play Storea.

 • Onesposobite Googleov Factory Reset Protection (FRP). To je sigurnosna opcija na Android 5.1 i novijim verzijama, koja sprečava korišćenje uređaja čak i nakon fabričkog reseta.
 • Da biste onesposobili FRP, pratite sledeće korake: Settings > Accounts and Backup > Accounts > [Izaberite svoj Google nalog] > Remove Account.
 • Nakon što je Google nalog uklonjen, FRP će biti automatski deaktiviran.

Ako pak imate stariji Android, kao što je Android 5.0 ili neku još stariju verziju, imamo rešenje i za to. Samo pratite ove korake: Settings > General & Backup and reset > Factory data reset > Reset device > Delete all.

Čuvajte svoje podatke

Nikada ne biste trebali da se “rešite” telefona bez da najpre uklonite sve privatne informacije sa njega. Ukoliko imate problema da to učinite, uprkos ovom vodiču, obratite se Promobiju, ovlašćenom servisu Samsung, Huawei, Nokia, Lenovo, Tesla, Asus telefona i ovlašćenom servis za iPhone telefona i ostalih Apple uređaja.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit