Kako da sprečite aplikacije da prate vašu lokaciju?

Kako da sprečite aplikacije da prate vašu lokaciju?

Da li vas telefon prati gde god da odete? Možda niste svesni, ali veliki broj aplikacija može da prati vašu lokaciju u bilo kom trenutku. Zato naučite kako da sačuvate svoju privatnost i zaustavite te aplikacije odmah i sada.

Mogu li aplikacije da prate vašu lokaciju?

Mnoge aplikacije automatski prate vašu lokaciju, osim ako im striktno niste dali odobrenje ili ste ugasili permisije u podešavanjima. Znate li zašto vas prate? Da bi sakupili podatke o vašem kretanju i ispratili šta volite da radite.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, najmanje 75 kompanija zna tačnu lokaciju korisnika na osnovu upotrebe aplikacija. To je definicija guranja nosa u tuđa posla. Stoga, nije zgoreg proveriti da li aplikacije na vašem telefonu skladište podatke o vašem kretanju.

Kako znati da li aplikacija prati vašu lokaciju?

Najpre, uvek biste trebali da pročitate sitna slova u politici privatnosti aplikacije pre nego što je preuzmete. No, s obzirom da to niko nikada ne čini, onda mora da se posegne za podešavanjima na telefonu kako bi se otkrilo koje aplikacije prate kretanje.

Ako koristite iPhone, sledite sledeće korake: Settings > Privacy > Location Services. Ukoliko je opcija Location Services štiklirana, onda aplikacije imaju dopuštenje da vas prate. Istovremeno, pod karticom Tracking možete da vidite spisak aplikacija koje imaju tehnologiju praćenja.

Što se tiče Android telefona, trebali biste da imate na umu da aplikacije mogu da skladište podatke o vašem kretanju čak i kada ne koristite te aplikacije. Kako biste utvrdili koje su to aplikacije, postupite na sledeći način: Settings > Apps > App permissions > Location.

Šta se dešava ako uskratite upotrebu lokacije?

Kada ugasite opciju upotrebu lokacije na telefonu i aplikacijama, vaš pametni telefon više neće moći da bude lociran. To znači da aplikacije za navigaciju neće moći da utvrde vašu lokaciju, dok ostale aplikacije neće moći da čuvaju podatke o vašem kretanju.

Dakle, osim ako se funkcionisanje aplikacije na zasniva na pristupu vašoj lokaciji, poput mapa, isključivanje opcije upotrebu lokacije neće sputati korišćenje aplikacije.

Kako da sprečite praćenje lokacije na iPhone i Android telefonu?

Ukoliko imate iPhone, to je vrlo jednostavno. Evo je sve što treba da uradite: Settings > Privacy > Location Services > I Prebacite na Off. U istih mah, ne škodi da trajno obrišete sve aplikacije koje više ne koristite kako vam pametni telefon ne bi sakupljao podatke “iza leđa”.

Dosta slično je i kod Android telefona: Settings > Location > Use location > I prebacite na Off. Kao i za iPhone korisnike, ista politika važi i za Android korisnike – obrišite sve aplikacije koje vam ne trebaju ili koje ne koristite da biste uskratili skladištenje podataka o praćenju.

Za bilo kakve probleme sa telefonom, uvek možete da se obratite ProMobi servisuovlašćenom servisu iPhone, Samsung, Huawei, Honor, Motorola, Nokia, Lenovo i Asus telefona, koji od sada nudi i uslugu “od vrata do vrata”.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit