3 koraka je potrebno uraditi ako vam je telefon hakovan

Danas svi imaju mobilni telefon. Ovaj uređaj je postao primarno sredstvo preko kog komuniciramo sa drugima, proveravamo stanje na računu u banci, naručujemo proizvode preko interneta… Upravo zato, mobilni telefoni su često na meti napada hakera koji žele da dođu do ličnih podataka korisnika kako bi ih zloupotrebili.

U prethodnom tekstu smo govorili o tome kako sve mobilni telefon može biti hakovan, a sada otkrivamo 3 stvari koje je potrebno uraditi ako vam je telefon hakovan.

Naravno, najsigurnija opcija je da telefon donesete u servis, ali postoje i stvari koje možete probati i sami.

 

Obrišite sve sumnjive aplikacije i poruke

Glavni načini na koje se mobilni telefoni hakuju je preko aplikacija koje korisnik sam instalira, a koje kriju maliciozni kod. Drugi čest način je instalacija malwarea preko sumnivih SMS poruka.

S druge strane, pokazatelj da je telefon pod napadom obično su usporen rad uređaja i drastično skraćenje trajanja baterije.

Prva mera koju možete preduzeti zato je deinstaliranje svih aplikacija koje vam izgledaju sumnjivo i brisanje čudnih poruka.

Ukoliko se nakon ovog poteza vaš uređaj ponovo ponaša normalno i sve radi kako treba, sjajno.

 

Napravite fabričko resetovanje telefona

Ukoliko prethodni korak nije rešio problem i telefon vam se i dalje ponaša čudno, fabričko resetovanje telefona je brz način da očistite svoj uređaj od malicioznog softvera koji je zaostao.

Ova procedura se sprovodi različito u zavisnosti od operativnog sistema telefona koji imate.

Za Android: Idete u Settings, potpom System, pa Advanced, birate Reset options i potom Erase all data.

Za iPhone: Settings, potom General, zatim Reset i potom opcija Erase All Content and Settings.

 

Proverite da li su vaše informacije procurele

Nažalost, mnogi hakovi i malwarei zapravo ne pokazuju nikakve simptome i dok otkrijete da ste hakovani, ako zapravo i otkrijete, može biti kasno. Vaši podaci su već zloupotrebljeni i postali ste žrtva krađe identiteta.

Postoji nekoliko alata koje možete iskoristiti za proveru da li su vaše informacije kompromitovane. Recimo na sajtu Have I Been Pwned možete proveriti da li je vaša email adresa bila izložena mogućnosti hakovanja nakon probijanja zaštite nekih od najpopularnijih aplikacija i servisa.

Takođe postoje i brojne plaćene aplikacije koje skeniraju Dark web u potrazi za oglasima u kojima se vaša email adresa ili pristupni podaci za različite naloge na internetu prodaju.

Ukoliko otkrijete da neko prodaje vaše podatke, naročito lozinke, potrebno je da odmah promenite sve svoje lozinke, a u zavisnosti od podataka koji su ukradeni, može biti potrebno i da kontaktirate banku.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit