3 nova telefona iz kompanije Apple: IPhone XS, XS Max i IPhone XR

Iphone Xs

Kompanija Apple predstavila je tri nova telefona za 2018. godinu. U pitanju su IPhone XS, XS Max, koji predstavljaju premijum modele, i IPhone XR, uređaj koji je, mogućnostima i cenom, namenjen širem tržištu.

Novi mobilni telefoni su naslednici IPhonaX koji je odmah povučen iz prodaje.

Želite novi IPhone XS, XS Max ili XR? Izaberite pravi za sebe

IPhone XS i XS Max, ispod haube, zapravo su isti telefon koji, uz belu i space gray varijantu, sada dolazi i u zlatnoj boji. Glavna razlika je u veličini dijagonale ekrana, XS je isti kao desetka, dok je Max po gabaritu jednak IPhone 8 plus uređaju, i trajanju baterije – XS Max pruža 90 minuta duže korišćenje.

S druge strane IPhone XR je, po veličini, tačno između ova dva telefona, ima samo jednu, ali vrednu, kameru od 12 MP sa zadnje strane, ima 3 GB RAM-a umesto 4, nema 3D touch funkcionalnost, koristi LCD ekran, malo je manje otporan na vodu i prašinu i… dolazi u nekoliko različitih boja – crvena, plava, žuta, koralna, crna i bela. Ipak, srce ovog mališe kuca u istom taktu kao i kod skupljih modela – pokreće ga A12 Bionic čip.

To znači da, po performansama, sva tri telefona vode mrtvu trku. Ono što će biti od presudne uloge, naravno pored cene – osnovni modeli od 64 GB memorijskog prostora, u SAD imaju sledeće cene: IPhone XS – 999 dolara, IPhone XS Max – 1099, a IPhone XR – 749 zelenih novčanica – biće pitanje koliko vam je važno da imate 2 kamere, OLED ekran i da li volite veće, manje ili telefone srenje veličine i koliko vam je bitna razlika od 1GB RAM memorije.

I da, IPhone XS i XS Max dolaze i sa verzijom za 2 SIM kartice što, naročito poslovnim korisnicima, može biti važan faktor u odlučivanju.

Kamera i ekran – oči u oči

Kod IPhona XS i XS Max modul sa dual kamerom ima novi i veći senzor od 12MP kod širokougaonog sočiva, dok je telefoto kamera ostala nepromenjena u odnosu na prošlogodišnji model i ima takođe 12 MP. Oba sočiva imaju optičku stabilizaciju, a poboljšanje i blic. S druge strane, updateovana je i prednja kamera koja sada ima brži senzor od 7MP, pa će svaki selfi izgledati još bolje.

IPhone XR na zadnjoj strani je dobio istu novu širokougaonu kameru. Međutim, iako ima samo jedno sočivo, zahvaljujući softverskom rešenju, može da pravi fotografije u portret modu i da na slikama stvori tzv boka efekat zamućene pozadine koji je, do sada, bio rezervisan samo za uređaje sa dve kamere.

Što se tiče ekrana, IPhone XS i XS Max vam pružaju Super Retina OLED HDR zadovoljstvo za oči koje je, prema tvrdnjama Apple-a, 60% bolje nego li kod prošlogodišnjeg modela. Zbog razlike veličini, XS ima ekran od 2,7 miliona pixela, dok Max dostiže neverovatnih 3.3 miliona, a oba uređaja imaju gustinu od 458 pixela po inču. Dakle, slika oštra kao žilet.

IPhone XR, pak, dolazi sa LCD ekranom pod nazivom Liquid Retina, rezolucije 1792×828 i gustinom od 326 pixela po inču. Iako inferioran u odnosu na OLED ekrane, ovaj LCD daleko je od lošeg. Međutim, ako dva uređaja stavite jedan pored drugog, razlika u kvalitetu prikazane slike će biti očigledna.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit