3 prevare na koje korisnici Android telefona najčešće padaju

Android telefoni su najzastupljeniji među korisnicima širom sveta i, posledično, čuvaju ogroman broj informacija, dokumenata, pristupnih šifri… Kao takvi, telefoni koje pokreće Android operativni sistem predstavljaju primarnu metu za maliciozne digitalne kriminalce koji neprekidno vrebaju priliku da ukradu naše lične podatke i iskoriste ih u svoju korist.

Kako bi se adekvatno zaštitili, pametne telefone danas moramo mudro koristiti i izbeći brojne zamke posejane poput minskog polja, naročito onda kada skidamo nove aplikacije.

Dfndr lab, jedan od lidera na poju bezbednosti Android telefona, analizirao je digitalne dokumente 21 miliona svojih korisnika i utvrdio tri glavne prevare na koje se korisnici Android telefona “pecaju”.

Lažno deljenje besplatnih stvari

Različite nagradne ankete i opklade jedan su od najučestalijih načina na koji se korisnici Androida “okliznu”, odaju svoje podatke i kasnije skupo plaćaju cenu svoje nepažnje. Ova prevara funkcioniše tako što se, obično preko nekog oglasa, vlasniku telefona baca udica – ako skineš ovu aplikaciju, klikneš na link i popuniš formular ili odgovoriš na pitanje, možeš dobiti vrednu nagradu.

U ranijim godinama ovakva vrsta prevara bila je preovađujuća. Ipak, postignut je ogroman napredak u njihovom detektovanju i uklanjanju tako da je njihova pojava značajno opala. Ipak, za 7,2 procenata sajber napada izvrši se pomoću ovakvih zamki.

Sajtovi za upoznavanje

Internet sajtovi za upoznavanje i zakazivanje sastanaka, naročito oni koji imaju pornografski sadržaj. U ovakvim slučajevima prevara može biti sprovedena na dva načina.

Prvi je prebacivanje, odnosno redirektovanje na novu stranicu koja prodaje neki artikal i vlasniku iste donosi zaradu od svakog klika.

Druga verzija podrazumeva da vam sajt zatraži dozvolu za slanje obaveštenja (o porukama, novom sadržaju…). Nakon što date odobrenje, sledi klopka u obliku molbe da instalirate malu aplikaciju pod nekim prigodnim obrazloženjem, ali se zapravo radi o malwareu – aplikaciji koja će prikupljati vaše podatke i vršljati po vašem telefonu.

Lažna obaveštenja o virusima

U pitanju je najčešći način prevare vlasnika Android telefona. Sve počinje kada se, dok pretražujete internet ili koristite neku aplikaciju, odjednom pojavi upozorenje da vam je telefon zaražen virusom i da je neophodno odmah kliknuti i skinuti anti-virus program.

Verovatno već pretpostavljate da se, nakon klika, ne dešava ništa pozitivno po vas i vaš telefon. Naprotiv.

Ono što će biti instalirano jeste štetan kod koji će isisati sve važne informacije iz vašeg uređaja i napraviti vam, u najboljem slučaju, samo materijalnu štetu, a u najgorem, ukrasti vam identitet.

Kako se zaštititi?

Najvažnija stvar potrebna za zaštitu od malicioznih programa jeste prepoznavanje zamki.

Budući da se opasni linkovi najčešće kriju unutar provokativnih tekstova koji mame klikove, potrebno je obratiti pažnju na to da li ovakav tekst sadrži:

  • Senzacionalistički naslov
  • Ličnu ispovest nepoznate osobe koja se pretstavlja imenom i prezimenom
  • Iznošenje tvrdnji bez adekvatnog dokaza – npr 100% dokazano…
  • Obećanje da ćete nešto vredno ostvariti ili dobiti za izuzetno kratko vreme
  • Poziv da kliknete odmah jer – još malo pa nestalo

Naravno, nije svaki tekst koji sadrži ova obeležja ujedno i maska za prevarante. Ipak, najbolje je biti oprezan jer – “bolje sprečiti, nego lečiti”.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit