3 problema sa mobilnim telefonom koje možda sami možete rešiti

Mobilni telefon treba da radi bez greške, pouzdano i verno. U suprotnom, jedino što imamo je glavobolja. Nažalost, bagovi i različiti problemi se dešavaju, naročito kada uređaj malo ostari. Međutim, pored onih kvarova koji zahtevaju posetu servisu mobilnih telefona, postoje i problemi sa mobilnim telefonom koje možete sami rešiti.

 

Problemi sa aplikacijama

Ukoliko vaš telefon radi usporeno, to ne mora značiti da se radi o sistemskom problemu već uzrok može biti jedna ili više korumpiranih aplikacija. U tom slučaju problem možete rešiti brisanjem podataka koje ove aplikacije čuvaju na vašem uređaju.

Na Androidu je potrebno da odete u Apps & notifications, odaberete aplikaciju za koju sumnjate da pravi probleme i zatim tapnete na Storage & cache. Ovde imate dve opcije. Prvo odaberite Clear Cache kako bi obrisali privremene fajlove koje aplikacija čuva na telefonu. Njihovim brisanjem nećete poremetiti ništa u radu telefona ili aplikacije, a možda rešite problem.

Ukoliko ovo ne donese rezultate odaberite Clear Data kako bi obrisali sve informacije koje je aplikacija sačuvala, čime će te aplikaciju startovati u potpunosti iznova tako da će te morati da iznova unostie korisničko ime i lozinku ukoliko je aplikacija zahteva.

Na iOS ne postoje ove opcije već je neophodno obrisati i iznova instalirati aplikaciju. Pritisnite ikonicu, zadržite prsti pojaviće se opcija da je deinstalirate. Potom ovu aplikaciju ponovo pronađite u App Storeu i instalirajte je.

Procedura reinstalacije aplikacije radi i za Android ukoliko prethodne dve opcije ne reše problem.

Međutim, ukoliko ništa od navedenog ne uspostavi normalan rad mobilnog telefona, to znači da je problem najverovatnije ozbiljniji i da je potrebno da posetite servis.

 

Problem sa bagovima

Ukoliko vam se slični problemi u radu telefona pojavljuju nasumično u različitim aplikacijama biće znatno teže utvrditi uzrok. Možda otkazuje neka od komponenti, dolazi do pregrevanja uređaja ili poslednji update ne radi kako treba.

Dobra vest je da možda ni ne morate da utvrdite dijagnozu da bi popravili mobilni telefon.

Recimo, restartovanje telefona često zna da reši mnoge probleme iako se radi o jednostavnoj proceduri. Razlog jeste to što restartovanje čisti privremenu memoriju uređaja pa ako nekoliko aplikacija zabaguje, ovaj „zahvat“ zna da reši problem.

U slučaju da se telefon „zamrzao“ i niste u mogućnosti da ga resetujete pritiskom na on/off dugme, možete probati kombinaciju nekoliko dugmenceta. Ona se razlikuje od telefona do telefona i najbolje je da na internetu pronađete koja je prava za vaš uređaj.

Sve ste uradili, ali se problem ponavlja?

Obratite pažnju da li se telefon pregreva tokom rada ili punjenja. Ukoliko je telefon često vruć, može se dogoditi da je problem u neispravnom punjaču ili bateriji koja je na izdisaju.

Proverite i da li vaš telefon ima dovoljno slobodne memorije. Naime, ako ste uređaj napunili do vrha fotkama i muzikom to može uzrokovati njegovo često resetovanja ili kočenje u radu.

Poslednje što možete uraditi ukoliko do sada niste rešili problem jeste vraćanje telefona na fabrička podešavanja. Ovim sa telefona brišete sve podatke i vraćate ga u stanje kao kada je bio nov.

 

Baterija kratko drži

Naravno, ukoliko ste non-stop na telefonu baterija neće držati baš predugo ma koliko bila nova i zdrava. Međutim, ukoliko se isprazni do 50% u samo par sati, a vi niste radili ništa posebno na svom uređaju, znači da imate problem i da je potrebno da zamenite bateriju.

Ipak, pre toga probajte par stvarčica koje mogu produžiti trajanje baterije.

  • Pokušajte da utvrdite da li jedna ili više aplikacija „srče“ previše struje. To možete uraditi i na Androidu i na iOS ukoliko pod Settings uđete u opciju Battery. Ako utvrdite da je ovo problem, deinstalacija će rešiti problem.
  • Uključite Low Power Mode na iPhonu odnosno Battery Saver na Androidu što će makar malo produžiti vreme između punjenja telefona.
  • Smanjite osvetljenost ekrana i isključite praćenje lokacije (ovo se koristi recimo kada uključite mapu ili navigaciju) budući da troši bateriju.

 

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit