3 skrivene funkcije koje ima vaš Android, a za koje sigurno niste znali do sad

Iza korisničkog interfejsa Android telefona kriju se brojne skrivene mogućnosti i funkcionalnosti kojih korisnici nisu svesni. U ovom tekstu saznaćete šta vaš telefon može izvan standardnih podešavanja.

Split screen funkcija

Split screen je funkcija za deljenja ekrana na Android telefonu koja omogućava istovremeno korišćenje dve aplikacije na jednom ekranu. Ovo opcija olakšava multitasking i poboljšava produktivnost. Možete otvoriti jednu aplikaciju na gornjoj polovini ekrana, a drugu na donjoj. Na primer, možete čitati e-poštu dok istovremeno gledate video ili da koristite navigaciju dok pišete poruku. 

Da biste koristili funkciju deljenja ekrana, jednostavno pritisnite i držite dugme za nedavno korištene aplikacije ili idite u izbornik Nedavno korištene aplikacije i odaberite aplikaciju koju želite prikazati na polovini ekrana, a zatim odaberite drugu aplikaciju s popisa.

Skrivena funkcija koja vam pomaže da se bolje fokusirate na posao – Fokus Mode

Počeli ste sa radom, ali vam notifikacije odvlače pažnju?

Focus Mode će vam omogućiti mir. Ova opcija je dostupna na većini uređaja sa relativno novijim verzijama Android-a, bez obzira na proizvođača i softver. Da biste isprobali ovu funkciju, potrebno je pronaći odeljak Digital Wellbeing u sistemskim podešavanjima telefona, a zatim u tom području pronaći opciju „Focus Mode“. Iako implementacija varira među različitim proizvođačima uređaja, na svakom uređaju ćete moći da napravite listu aplikacija koje povremeno želite da utišate, a zatim opciono podesite ponavljajući raspored kada će te aplikacije prestati da vas obaveštavaju.

Gestikulacija za brzi pristup najčešće korišćenim aplikacijama

Android telefoni imaju mogućnost aktiviranja gestikulacija koje vam omogućavaju brži pristup određenim funkcijama. Na primer, možete podesiti da dvostruki dodir na ekranu uslika sam ekran, ili da nacrtano slovo „C“ otvari kameru. 

Možete ih podesiti na sledeći način:

  • Idite na „Podešavanja“ 
  • Potražite odeljak „Gestikulacije“ ili „Pokreti“ (tačan naziv može se razlikovati zavisno o proizvođaču i verziji Android-a)
  • Unutar tog odeljka, pronađite opcije koje vam omogućavaju podešavanje gestikulacija
  • Obično će biti ponuđeni različiti pokreti prstima koje možete aktivirati ili onemogućiti prema svojim preferencijama.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit