4 načina na koje mobilni telefon može da ti spase život

Mobilni telefon uz sebe, praktično, držimo 24 sata, a ovaj uređaj postao nam je najbolji pomoćnik u svemu što radimo. Zato ne treba da čudi da je, sa napretkom tehnologije, mobilni telefon postao gedžet koji je u stanju i da nam spase život.

Ako, možda, sumnjate da je to moguće pogledajte 4 načina na koje mobilni telefon može da spase nečiji život.

Virtuelni pomoćnik aktiviran glasom

Siri ili Google asistent od pomoći je u velikom broju situacija. Može da nam ispriča vic, kaže kakvo nas vreme čeka, napravi rezervaciju… i spasi život. Uz malo podešavanja moguće je namestiti da telefon pozove hitnu pomoć glasovnom aktivacijom.

Ovakav slučaj dogodio se u Australiji 2016. godine kada je beba Đijana prestala da diše. Njena majka Stejsi zgrabila je svoj iPhonei uletela u sobu kako bi detetu pružila veštačko disanje. Međutim, u panici, ispustila je telefon. Srećom žena se setila da glasom može aktivirati telefon. Povikala je Hej Siri, pozovi Hitnu pomoć. Mala Điana zahvaljujući ovom pozivu u potpunosti se oporavila.

Lekar u džepu

Korišćenje mobilnog telefona bez brojnih aplikacija teško da možemo zamisliti. Pored različitih igara, programa za video, audio, fotografije… tu su i one koje mogu učiniti razliku između života i smrti.

Tako, na primer postoji aplikacija koja je zapravo virtuelni stetoskop. Koristeći mikrofon u telefonuova aplikacija može beležiti rad srca korisnika, uporediti ga sa svojom bazom i sa velikom pouzdanošću utvrditi da li postoji nepravilnost u otkucajima i mogućnost srčanog udara.

Takođe, postoje aplikacije koje analiziraju mladeže ukazujući na to da li postoji rizik od malignog obolenja, aplikacije za pružanje prve pomoći i mnoge slične.

Telefon kao lokator

Sigurno ste u filmovima već videli da se triangulacijom može utvrditi lokacija mobilnog telefona. Ova funkcionalnost zapravo može biti od neprocenjive pomoći u slučajevima kada se sprovode spasilačke operacije.

Brzo lociranje deteta izgubljenog u šumi, skijaša koga je uhvatilo nevreme na planini ili ljudi koji su zatrpani u zemljotresu može biti od presudnog značaja u trci sa vremenom i spašavanju nečijeg života.

Alarm za nepogode

U zemljama gde je pojava tornada, cunamija, urgana, zemljotresa i drugih elementarnih nepogoda česta, blagovremeno upozorenje stanovništva putem mobilnih telefona su od najvećeg značaja.

Ovo je naročito važno kada nepogode prete, a čovek se nalazi daleko od uobičajenih sredstva informisanja – npr na pecanju, u njivi, na plaži…

Dakle, on vam bukvalno može spasiti život i zato svoj mobilni telefon održavajte u ispravnom stanju, a za sve probleme i kvarove tu je ProMobi ovlašćeni serviser mobilnih telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit