4 skrivene, ali korisne Android opcije koje verovatno ne koristite

Android telefon koji imate u svom džepu krcat je korisnim mogućnostima kojih, možda, niste ni svesni.

Sa svakom novom verzijom Android operativnog sistema pojavljuju se nove i nove opcije. Neke od njih korisnici veoma brzo usvoje, dok druge izblede, a da nikada nismo obratili pažnju da su uopšte tu. Međutim, tu su i one mogućnosti Androida koje su sakrivene dublje unutar sistema pa, iako donose brojne korisne stvari, tek mali broj korisnika zna da one uopšte postoje.

Zato, evo malog podsetnika na 4 skrivene, ali korisne Android opcije koje, najverovatnije, do sada niste koristili.

Brzi prelazak između aplikacija

U pitanju je jedna od najkorisnijih i, ironično, u isto vreme najmanje poznatih funkcija Android operativnog sistema (dostupna od verzije 7.0).

Ako do sada niste znali da imate mogućnost brzog prelaska sa jedne na drugu aplikaciju, ili niste ni čuli da tako nešto postoji, to ne treba da vas čudi. Razlog leži u tome što ne postoji nikakav putokaz da ova opcija uopšte egzistira na vašem telefonu.

Ukoliko vaš uređaj pokreće Nougat ili neka novija verzija Androida, dovoljno je da, u bilo kom trenutku, dva puta kliknete Overview dugme (na sebi ima ikonicu kvadratnog oblika i nalazi se pored Back i Home dugmeta) i brzo se prebacite između dve poslednje aplikacije koje ste koristili.

Ova opcija radi i sa ako želite da, sa početnog ekrana, uđete u poslednju aplikaciju koju ste koristili.

Vrlo zgodno, zar ne?

Pinovanje ekrana

Pinovanje ekrana vam omogućava da određenu aplikaciju “zalepite” na ekran, tako da je moguće koristiti samo nju. Kako bi se pristupilo svim aplikacijama, neophodno je otključati telefon.

Kada vam je ova opcija potrebna?

Recimo da svoj telefon pružite prijatelju, kolegi ili nekoj trećoj osobi kako bi pogledali neki sajt, pročitali dokument, obavili poziv… a ne želite da ta persona vršlja po vašem telefonu bez dozvole. Pinovanje ekrana obezbediće vam potpunu sigurnost podataka na telefonu u ovakvim situacijama i to za samo 2 sekunde.

U podešavanjima bezbednosti potražite opciju “Screen pinning” i uključite je. Potom je potrebno samo da pritisnete Overview dugme i gurnete on-screen karticu do vrha. Pojaviće se okrugla ikonica sa čiodom u donjem desnom ćošku. Pritisnite je i to je to. Aplikacija je pinovana.

Kako bi ste vratili telefon u normalan režim rada držite Back i Overview pritisnutim u isto vreme, a potom otključajte telefon.

Napravite Quck Settings po svojoj želji

Ovaj meni otkrivate povlačenjem prsta sa gornje ivice ekrana na dole. Quck Settings vam daje mogućnost da uključite/isključite WiFi, Bluetooth, upalite/ugasite lampu, pojačate ili smanjite osvetljenost ekrana…

Međutim, ovaj meni možete prilagoditi svojim potrebama i ubaciti prečice koje su vam najpotrebnije. Potrebno je samo otići do podešavanja telefona i nađete Quck Settings. Dalje podešavanje je krajnje intuitivno.

Dvojni prikaz Chrome brauzera

Znate da vaš Android telefon verovatno ima split-screen mod – mogućnost da dva prozora prikaže u isto vreme? To nameštate u podešavanjima telefona. U svakom slučaju, ova opcija je odlična kada koristite internet i Chrome pretraživač.

Nakon što je split screen opcija aktivirana i otvoren Chrome, potrebno je da pritisnete Overview dugme. Kada se ekran podeli na dva dela, idite do gornjeg desnog ugla u Chromeu i odaberite „Move to other window“.

 

Da bi vaš telefon uvek radio besprekorno, bez obzira na problem ili kvar koji vas muči, ProMobi ovlašćenis servis mobilnih telefonau Beogradu, Nišu i Novom Sadu, uvek vam stoji na usluzi.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit