5 korisnih, ali skrivenih Android funkcija

Svakom novom verzijom Android operativni sistem iznova donosi nove opcije i funkcionalnosti. Međutim, upravo zbog toga može se dogoditi da vam neke od njih promaknu iako vam mogu biti od velike pomoći. U ovom tekstu vam predstavljamo 5 korisnih Android funkcija koje možda niste ni znali da postoje.

 

Brzo prebacivanje

Brzo prebacivanje sa jedne na drugu aplikaciju je zgodna Android funkcija koja olakšava rad na telefonu.

Naime, na dnu vašeg mobilnog telefona nalazi se tanka linija koju, ukoliko je blago prstom pritisnete udesno,vodi do vaše poslednje korišćene aplikacije. Ukoliko prevučete u levo, ova funkcija će vas vratiti u drugom smeru.

U slučaju da niste sasvim sigurni koja je to poslednja aplikacija koju ste koristili, ne brinite. Potrebno je da po ovoj liniji prstom prevučete samo par milimetara po ekranu i biće vam prikazana istorija aplikacija.

 

Meni za deljenje

Ova funkcija vam omogućava da prilagodite redosled aplikacija u svom meniju za deljenje na telefonu, što vam omogućava lak pristup.

Ako zadržite prst na aplikaciji koju želite da zakačite, videćete listu opcija deljenja. Izaberite pin i on će se pojaviti na vrhu vašeg menija. Možete da prikačite do četiri aplikacije i one će se pojaviti i po abecednom redu.

 

Uživo sa Androida

Android 10 je doneo funkciju poznatu kao Live Caption koja je savršena za one koji ne čuju dobro ili su u situaciji da ne mogu da slušaju zvuk sa videa.

Ova opcija vam omogućava da vidite šta se u videu ili podcastu govori bez potrebe za reprodukcijom bilo kog zvuka.

Kad god pustite bilo koji medij, jednostavno dodirnite okvir koji se pojavljuje ispod kontrola jačine zvuka. Ovo će vam omogućiti da aktivirate titlove i uživate u onome što gledate bez obzira na uslove u kojima se nalazite.

 

Bezbedno pozajmite telefon

Možda vam je neprijatno kada prijatelju pozajmite telefon kako bi poslao poruku, pogledao nešto ili telefonirao. Ko još želi da neko drugi čačka po njegovom mezimcu?

Srećom postoji Guest režim rada koji radi tako što skriva sve vaše lične aplikacije i naloge i omogućava gostu da vidi samo unapred instalirane aplikacije.

Evo kako da omogućite Guest režim:

  • Prevucite nadole na vrhu ekrana da biste otvorili obaveštenja.
  • Dodirnite svoj Avatar u gornjem desnom uglu.
  • Izaberite Dodaj gosta i vaš mobilni telefon će se prebaciti u režim gosta.

 

Šta želiš da staviš na silent

Ova funkcija je savršena za sve koji žele da obaveštenja koja im šalju neke aplikacije stave na silent. Naravno moguće je staviti vremensko ograničenje ili odabrati da sve bude utišano trajno, već kako želite.

Za aktiviranje ove opcije potrebno je otići u opciju Digital Wellbeing u podešavanjima telefona, a zatim odabrati Focus Mode. Ovde će vam biti omogućeno da napravite sopstvenu listu aplikacija koje želite da utišate.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit