5 načina da oslobodite prostor na lokalnom disku Windows 11 bez brisanja datoteka

5 načina da oslobodite prostor na lokalnom disku Windows 11 bez brisanja datoteka

Mnogi korisnici oslobađaju prostor na C: disku svojih Windows 11 računara koristeći alate za čišćenje ili deinstalirajući softverske pakete. Međutim, ne morate uvek brisati fajlove kako biste oslobodili prostor. 

Evo par saveta kako to možete postići.

Konvertujte svoje video datoteke u MP4 format 

Video datoteke, posebno one duže, mogu zauzeti puno prostora na disku. Ako imate mnogo sačuvanih AVI i MOV datoteka, konvertujte ih u MP4 format i oslobodite deo prostora na vašem C: disku.

Konvertujte svoje fotografije u JPG format 

JPG je u ovom slučaju slikovni ekvivalent MP4 formata. Slikovne datoteke u JPG formatu obično su manje od alternativa poput PNG ili BMP. Ako na C: disku imate veliki broj PNG ili BMP slika, vreme je da ih konvertujete u JPG datoteke. Tako ćete osloboditi značajnu količinu prostora za nove fajlove.

Smanjite veličinu Recycle Bin-a 

Recycle Bin (Kanta za smeće) je kao što vam je poznato, mesto za izbrisane datoteke, dok se u potpunosti ne isprazni. A, da li ste zanli da možete smanjiti maksimalnu količinu prostora koja je dodeljena Recycle Binu? 

Da moguće je. Ovo je još jedan od načina da dobijete slobodan prostor na vašem kompjuteru.

Koristite web aplikacije i prenosive programe trećih strana

Instaliranje softverskih paketa troši najviše prostora na C: disku. Zato naredni put kada pomislite da instalirate novi, zaustavite se i potražite njegovu web verziju. Ukoliko postoji, savetujemo vam da se držite nje umesto instaliranja desktop softvera.

Kreirajte ZIP arhive 

ZIP je format koji kompresuje sve datoteke koje se u njemu nalaze, a ZIP arhive su poput kompresovanih mapa čijem sadržaju lako možete pristupiti kad god je potrebno. Ovako sačuvane, zauzeće mnogo manje mesta, a biće vam jednako dostupne. 

Koristeći prethodne savete, nećete tako često morati da čistiti svoj C: disk. Metode kompresije same po sebi mogu osloboditi mnogo gigabajta prostora, a uz to vam savetujemo i čuvanje fajlova na cloudu poput Dropbox-a i Google Drive-a

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit