5 načina da popravite auto brightness na vašem Androidu

5 načina da popravite auto brightness na vašem Androidu

Auto brightness je funkcija koja koristi senzore na vašem telefonu kako bi detektovala promene u ambijentalnom osvetljenju i automatski prilagodila svetlost vašeg ekrana. Međutim, ponekad otkaže poslušnost, pa podešavanja morate obaviti ručno.

U nastavku se nalazi nekoliko koraka za rešavanje ovog problema. 

Isključite i uključite auto brightness 

Ako već niste, ovo je prvi korak koji trebate pokušati. 

Pristup auto brightness-u se može razlikovati od telefona, do telefona, ali u većini slučajeva ga možete omogućiti ili onemogućiti iz obaveštenja. Povucite ih na dole i potražite pod opcijom „see more“ (vidi više). Zatim, kliknite prekidač kako biste ga isključili, a onda ponovite radnju i proverite da li se problem rešio.

Ukoliko ovu opciju niste pronašli u obaveštenjima, uđite u “Settings” (“Postavke”) i pretražite pojam “Auto/Adaptiv brightness” (“prilagodljiva svetlost”), gde ćete naći dugme za aktivaciju/deaktivaciju auto brightness-a.

Vratite auto brightness na fabrička podešavanja 

Auto brightness pamti vaša ručna podešavanja i automatski ih primenjuje u sličnim uslovima osvetljenja. Ipak, može se desiti da ova podešavanja dovedu do kvara automatskog osvetljenja, zato je najbolje vratiti ga na fabrička podešavanja. 

To možete učiniti pomoću Google-ove aplikacije Device Health Service koja je instalirana na većini Android telefona.

Uđite u panel “Settings” (“Postavke”), pronađite opciju „Apps“ (“Aplikacije”), zatim aplikaciju „Device Health Service“ (“Usluge za zdravlje uređaja”), a onda dodirnite opciju „Storage“ (“Skladište”). Potom odaberite „Manage storage“ (“Upravljanje skladištem”) u donjem levom uglu. Dodirnite opciju „Set auto brightness“ (“Postavi auto brightness”) i potvrdite akciju. Time ćete vratiti podešavanja automatske svetlosti na fabričke vrednosti.

Nakon ovog koraka se može desiti da vam se ekran zatamni, zavisno o trenutnom nivou svetlosti i prostoriji. Sada bi auto brightness trebao raditi normalno.

Instalirajte dostupne ažuriranja za uređaj

Proverite da li je problem rasprostranjen, jer ukoliko je ovo slučaj, proizvođač će objaviti ažuriranje kako bi popravio bag. 

U „Settings“ (“Postavke”), pronađite „Software update“ (“Ažuriranje softvera”). Ukoliko ga niste pronašli, potražite opciju „About phone” (“O telefonu“) i dodirnite „Check updates” (“Proveri ažuriranja“). Telefon će skenirati dostupna ažuriranja i obavestiti vas da ih instalirate ako su dostupna. Nakon instalacije, telefon će se ponovo pokrenuti. Sada, proverite da li auto brightness ponovo radi.

Da li ste testirali vaš senzor? 

Ukoliko vam ni jedna od prethodnih opcija nije pomogla, postoji mogućnost da je senzor prestao sa radom. Zato je najbolje da uradite rutinski test senzora za svetlost kako biste detektovali probleme sa hardverom.

Većina telefona ima ugrađenu opciju za testiranje komponenti, ali ukoliko vaš nije među njima, instalirajte aplikacijuSensor Test.

Nakon instalacije aplikacije, moći ćete da vidite sve detektovane senzore na vašem ekranu. Dodirnite dugme „Test“ za senzor svetlosti, a onda mu približite dlan. Ukoliko se vrednost smanjuje kako se vaša ruka približava telefonu, ovo je znak da senzor radi ispravno. Ako se vrednost ne menja, verovatno imate problem sa hardverom koji trebate popraviti.

Ako su senzori ispravni, razmislite o korišćenju aplikacija za prilagođavanje svetlosti.

Aplikacije za podešavanje auto brightness-a

Kao što smo pomenuli, možete probati i aplikacije za prilagođavanje svetlost poput Velis Auto Brightness. Ona zamenjuje uobičajenu auto brightness funkciju i omogućava vam da prilagodite grafikon svetlosti prema svojim potrebama.

Dobićete mogućnost da kreirate više korisničkih profila, dodate aplikacije na listu izuzetaka i izaberete između različitih senzora, kao što su senzor svetlosti, blizine, ali i brojne druge opcije.

U slučaju da kvar idalje nije rešen, nema razloga za strah i paniku. Dođite u ProMobi servis mobilnih telefona i prepustite nam brigu o njegovoj popravci, a vi uživajte u ostatku dana.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit