5 najboljih novih funkcija koje donosi iOS 16

5 najboljih novih funkcija koje donosi iOS 16

Ako ste ponosni vlasnika iPhone 8 ili kasnijih modela, lepa vest je da nas uskoro očekuje iOS 16, nova verzija operativnog sistema koja donosi pregršt noviteta. Ovde smo izdvojili 5 najboljih novih funkcija koje ćete, od jeseni, moći da iskoristite na svom iPhone uređaju.

Nove opcije sa porukama

Značajna novina u iOS 16 vezana je za iMessage. Naime, sada će biti korisnici imati 15 minuta za editovanje poruke i 2 minuta za njen opoziv što je veoma korisno kada ste pogrešno napisali reč ili poslali poruku pogrešnoj osobi.

Kada se uređuje poruka, telefon će sada prikazati istoriju uređene poruke plus korisnik će imati do pet šansi da izmeni taj sadržaj.

Obeležiti poruku kao nepročitanu je takođe nova opcija koja može biti korisna kada želite da obeležite poruke na koje želite da odgovorite kasnije.

Drugačiji Lock screen

Najvažnija karakteristika iOS 16 – ili barem najuočljivija – je novi zaključani ekran koji nudi pregršt novih prilagođavanja, omogućavajući vam da uredite zaključani ekran na skoro svaki način na koji želite.

U iOS 16 je lako prilagoditi font, boju ili postaviti neki element na zaključanom ekranu. Takođe, uz pomoć višeslojnog foto efekta, subjekti fotografije se dinamički prikazuju ispred sata kako bi subjekt na slici „iskočio“.

Pored toga, biće moguće, po prvi put, dodati vidžete na zaključani ekran.

Live Text funkcija

Live Text je već bio odličan sa iOS 15 omogućavajući korisniku da preuzmete informacije sa fotografije tako što ćete izabrati dostupni tekst, na primer telefon ili adresu, a sada je još bolji.

Tekst je potpuno interaktivan u pauziranim frejmovima, tako da možete da koristite funkcije kao što su kopiranje i lepljenje, traženje i prevođenje.

Pored toga, Live Text sa iOS 16 dodaje prepoznavanje japanskog, korejskog i ukrajinskog teksta. Na kraju, ali ne i najmanje važno, podaci otkriveni na fotografijama i video snimcima interaktivni su na jedan dodir.

Fokus mode postaje još korisniji

Naime, novina je da zaključani ekran može da se poveže sa vašim Fokus modom. Dakle, ako radite, vaš zaključani ekran će odražavati postavljeni fokus.

Pomoću Focus filtera možete da podesite Apple aplikacije kao što su Kalendar, Pošta, Poruke i Safari da postave granice za svaki Focus koji omogućite. Pored toga, možete da omogućite da se Focus automatski uključi u određeno vreme ili lokaciji, ili dok koristite određenu aplikaciju.

Passkeis u iOS 16

Passkeis je funkcija koja zamenjuje lozinke lakšim i sigurnijim metodom prijavljivanja korišćenjem vašeg lica ili otiska prsta sa Face ID-om/Touch ID-om.

Ova opcija je zaštićena od krađe identiteta i curenja veb lokacija, pošto pristupni ključevi nikada ne napuštaju vaš uređaj i specifični su za lokaciju za koju ste ih kreirali, što ih čini gotovo nemogućim da budu lažni ili hakovani.

Pored toga, pristupni ključevi se sinhronizuju na svim uređajima i omogućavaju vam da se prijavite na druge uređaje. Apple kaže da pokušava da dostigne industrijski standard tako da možete da se prijavite na veb lokacije ili aplikacije na drugim uređajima, uključujući uređaje koji nisu Apple, pomoću sačuvanog lozinke skeniranjem QR koda pomoću iPhone-a ili iPad-a i koristeći Face ID ili Touch ID za autentifikaciju.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit