5 opasnih Android aplikacija koje odmah morate obrisati iz svog mobilnog telefona!

Google Play je sjajno mesto na kome možete pronaći aplikacije za gotovo sve što vam padne napamet za vaš Android mobilni telefon. Nažalost, ovde možete naći i na programe koji poseduju maliciozne namere. Neke aplikacije prikupljaju podatke sa vašeg Android telefona, dele vaše lične podatke ili čak ukradu novac sa vašeg računa.

Ovakve aplikacije nemaju šta da traže u vašem telefonu i, ukoliko bilo šta posumnjate, najbolje je da ih odmah obrišete. Kako bi ste znali na šta valja obratiti pažnju, donosimo vam listu Android najsumnjivijih aplikacija na koje možete naići.

Nadamo se da aplikacije sa ove liste nemate instalirane u svom Android telefonu.

Aplikacije za vremensku prognozu

Ovakve aplikacije bile su izuzetno popularne sve do trenutka kada je otkriveno da neke od njih kriju opasne viruse u svom kodu. Zapravo jedna aplikacija za vremensku prognozu, koja je uklonjena sa Google Play stora, je u sebi imala “Trojanca” koji je krao informacije korisnika i slao ih direktno hakerima.

U najvećem broju slučajeva, virus je skupljao podatke o bankovnim računima i SMS porukama, što je omogućilo kradljivcima da zaobiću bezbednosne mere i pristupe bankovnim računima više od 5.000 korisnika koji su ovu aplikaciju instalirali na svoj uređaj.

Danas praktično svaki Android telefon dolazi sa fabričkom aplikacijom za vremensku prognozu, te nema nikakvog razloga da ovu vrstu programa dodatno instalirate i izlažete se potencijalnom riziku.

Aplikacije za optimizaciju telefona

Takozvani “optimajzeri” su male aplikacije koje bi trebalo da se pobrinu da vaš Android telefon radi besprekorno i bez štucanja. To čine tako što čiste cache memoriju telefona i brišu nepotrebne programe koji usporavaju rad uređaja.

Da bi to mogli da rade, optimajzeri su zapravo aplikacije koje mogu pristupiti praktično svakom delu vašeg telefona. Kao takve, ove aplikacije su veoma zgodne za ubacivanje različitih virusa i hakerskih kodova, neprekidno su u funkciji i uništavaju život baterije mobilnog telefona.

Kao i u prethodnom slučaju, današnji Android telefoni, u većini slučajeva, iz fabrike izlaze sa preinstaliranim aplikacijama ove vrste koje možete koristiti i zaboraviti na “skidanje” sumnjivih programa.

Fabrički ugrađeni internet pretraživači

Ovi pretraživači uglavnom rade veoma sporo i, kao što verovatno pretpostavljate, nisu baš popularni među korisnicima. Međutim, njihov pravi problem se krije u tome što nemaju nikakvu zaštitu od presretanja podataka i veoma su ranjivi i laki za hakerske napade.

Ako koristite Android telefon, Google chrome može biti vaš savršeni pretraživač koji radi brzo i bezbedno.

Antivirusni programi nepoznatih programera

Od trenutka kada su hakeri počeli da kradu podatke sa mobilnih telefona, antivirusni programi za Android uređaje postali su izuzetno traženi. Tako su nastale hiljade aplikacija za borbu protiv virusa u mobilnom.

I tu nastaje kvaka. Gde je bolje sakriti virus nego li u antivirusnom programu?

Baš tako razmišljaju hakeri koji na Google Play postavljaju svoje “programe za zaštitu” i zapravo na najlakši način kradu vaše podatke.

Jedan od takvih “antivirusa” zove se LOAPI. On je u stanju da vas zatrpava reklamama koje vode do malicioznih sajtova. Ako slučajno kliknete, automatski skidate viruse, a da toga niste ni svesni. LOAPI takođe može da šalje, briše i odgovara na SMS poruke, kontroliše celokupan sistem na vašem uređaju i, bez vašeg odobrenja, vas pretplati na različite plaćene usluge.

Ova aplikacija toliko koristi resurse vašeg telefona da dovodi do pregrevanja uređaja, nadimanja baterije i često uništenja samog telefona.

Aplikacije za bežični internet

Sa ovim aplikacijama budite posebno pažljivi. One obećavaju da će vam obezbediti hotspotove za WiFi, ubrzati rad interneta, pružiti lozinke za bežični internet…

Zapravo ove aplikacije će samo imati pristup svim vašim podacima i slati ih onima koji zasigurno nemaju dobre namere.

Primeri nekih od ovih aplikacija su Master WiFi Key, Free WiFi pro, Smart Free WiFi i Free WiFi connect.

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa svojim Android telefonom – naplatu usluga na koje se nikada niste pretplatili, pregrevanje telefona, nekontrolisano paljenje i gašenje… dođite u ProMobi servis mobilnih telefona kako bi smo otklonili svaki kvar i učinili da svoj mobilni koristite bezbedno i bez rizika.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit