5 podešavanja koja je potrebno da odmah promenite na svom Android telefonu

Bez obzira na to da li ste tek počeli da koristite Android telefon ili želite da poboljšate svoje dosadašnje iskustvo postoji nekoliko koraka koji će učiniti da još više zavolite svoj uređaj. Zato u nastavku pročitajte 5 podešavanja koje je potrebno da odmah promenite na svom Android telefonu.

 

Podešavanja za bolju bateriju na Androidu

Baterija telefona koja kratko drži može biti veoma frustrirajuća stvar. Ipak, postoji par caka koje mogu pomoći da telefon izdrži duže vremena između dva punjenja.

Prvo što možete učiniti jeste da isključite automatsko osvetljenje ekrana i postavite slajder na 50%. Ovo možete uraditi preko prečice iz menija u koji se ulazi prevlačenjem prsta na vrhu ekrana ili pronađite ovu opciju u Settings telefona.

Druga stvar koju možete učiniti kako bi baterija duže držala da koristite Adaptive Battery and Battery Optimization opciju. Ona uči kako koristite svoj telefon i koje aplikacije često aktivirate, a zatim telefon sam prilagođava koliko energije iz baterije će te aplikacije koristiti.

Podešavanje ove opcije se na većini Android telefona može naći u Settings app, ali ima i onih gde se lokacija razlikuje i potrebno je malo „kopati“ po telefonu.

 

Iskoristite Dark mode

Pored toga što takođe štedi bateriju (troši manje struje kod OLED ekrana), Dark mode takođe čuva i vaše oči manje ih umarajući tokom korišćenja telefona.

Imajte u vidu i da brojne aplikacije imaju ugrađenu opciju za ovaj režim rada uređaja koji možete sami podesiti.

Takođe, na nekim uređajima ova opcija nosi naziv Night mode, tako da ne dozvolite da vas to zbuni.

Dark mode možete koristiti sve vreme ili podesiti vreme kada želite da bude aktiviran.

 

Izbegnite gužvu na home ekranu

Čim instalirate aplikaciju prečica do nje se pojavi na Home ekranu. Što više aplikacija, teže će biti da se snađete. Srećom, postoji rešenje.

Tapnite na prazni deo ekrana i zadržite prst, a zatim odaberite Home settings iz menija koji se otvori. Tu pronađite opciju koja nosi naziv Add icon to Home Screen ili slično (varira od brenda do brenda), i isključite je.

Ovo će za rezultat imati to da se, nakon instaliranja ikonice više neće automatski postavljati na Home ekran. Naravno, to ćete uvek moći da uradite sami ukoliko to želite.

 

Podesite opciju „Ne uznemiravaj“

Svoj Android telefon najverovatnije držite blizu sebe i dok spavate. Kako vas različite notifikacije ne bi uznemiravale u snu možete da aktivirate Do Not Disturb opciju koja će obezbediti da uređaj ne „zvrcka“ svaki čas tokom vremena koje vi podesite.

Na ovaj način nećete morati da gasite telefon ili utišavate zvono čime rizikujete propuštanje važnog poziva ili poruke nakon što se probudite.

Ono što je značajno kod ove opcije je to da možete podesiti da, kada su u pitanju odabrani kontakti, telefon ipak zvoni.

 

Podesite Find My Device

Dobro je preventivno se pripremiti za slučaj da telefon izgubite ili vam ga ukradu. Ukoliko se ovako nešto ipak desi, preko aplikacije Find My Device moćićete da lako pronađete svoj uređaj, ali samo ako ste je prethodno podesili.

Kako bi ste to učinili otvorite Settings i potražite Find My Device koja se obično nalazi u Security sekciji.

Na Samsung uređajima možete koristiti Find My Mobile uslugu ovog brenda koja se nalazi pod Settings > Biometrics and security > Find My Mobile.

Kada je ova opcija podešena preko sajta android.com/find (za Samsung korisnike – findmymobile.samsung.com) možete, preko računara ili drugog mobilnog telefona, pristupiti svom nalogu i pronaći lokaciju svog telefona ukoliko je uključen i povezan na internet. Zatim možete učiniti da zazvoni, zaključati ga daljinski ili podesiti da na ekranu pokazuje poruku koju želite. Takođe, ovim putem možete i izbrisati sve sa vašeg telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit