5 skrivenih trikova koje Android telefoni drže u rukavu

5 skrivenih trikova koje Android telefoni drže u rukavu

Android telefoni ispod haube kriju mnoge trikove za koje možda niste ni znali da postoje, a koji vam mogu biti veoma zgodni i učiniti vaše korisničko iskustvo znatno boljim. Zato, pogledajte ove opcije koje vam Android nudi i, ako niste znali za njih, isprobajte ih.

 

Pokretanje više aplikacija u isto vreme

Mogućnost da istovremeno pokrenete više aplikacija je veoma zgodna opcija za sve korisnike. Tako, na primer, možete gledati video na YouTubu i u isto vreme pisati beleške ili proveravati mailove.

Kako bi ste omogućili ovu opciju na svom Android telefonu kliknite na Overview dugme (kvdratna ikonica u levom ćošku ispod ekrana) i izaberite koje od aplikacija koje ste nedavno otvarali želite da vidite. Zatim je kliknite i prevucite do gornjeg levog ćoška ekrana, a potom ponovite postupak sa sledećom aplikacijom.

 

Učinite tekst ili slike vidljivijim

Želite veći tekst i manje slike ili obrnuto? Na Androidu to možete da izaberete prema svojoj volji. Drugim rečima, nema razloga da se mučite sa čitanjem teksta niti, s druge strane, prekomernim skrolovanjem jer na ekranu svog telefona možete povećati slova ili „ugurati“ više sadržaja.

Kako bi podesili ovu opciju otvorite Android Setting i zatim uđite u Displey, kliknite na Font size i potom namestite veličinu prema svojoj želji.

 

Promenite default aplikacije

Default aplikacije su one koje se aktiviraju automatski kada nešto želite da uradite na svom telefonu. Npr. ako kliknete na link u mailu on će se otvoriti u default aplikaciji za pristup internetu.

Međutim, budući da postoji pregršt aplikacija za sve što želite da uradite, na vama je da odaberete koja vam se najviše dopada i podesite da se automatski aktivira kada je to potrebno. Kako bi ste to postigli potrebno je da odete u Settings, zatim u Apps i potom pritisnete ikonicu zupčanika u gornjem desnom uglu. Odaberite bilo koju od kategorija kako bi videli instalirane aplikacije koje mogu biti podešene kao default aplikacije. Na dalje je samo da odaberete ono što vam odgovara.

 

Vratite izgubljene notifikacije

Sigurno vam se desilo da izbrišete neku notifikaciju pre nego što ste je pročitali. Srećom, nije sve izgubljeno mada nije baš lako pronaći opciju za vraćanje notifikacija.

Prvo kliknite i držite prazan deo Home ekrana dok ne iskoči pop-up meni. Iz njega izaberite Widgets i pronađite Setting prečicu. Ovu ikonicu potom prevucite na prazan deo ekrana i lista će odmah iskočiti. Odaberite Notification log iz nje i kliknite na ikonicu kako bi otvorili istoriju notifikacija.

 

Različita jačina zvona za različite stvari

Ovo je veoma zgodna opcija koja se lako aktivira. Potrebno je samo da pritisnete dugme za pojačavanje/utišavanje zvuka. Pojaviće se meni za podešavanje jačine koji će u gornjem desnom uglu imati strelicu. Pritisnite je kako bi proširili meni i imaćete mogućnost da odvojeno odaberete jačinu zvuka za zvono, multimedijalni sadržaj i alarm.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit