5G mreža, budućnost interneta na mobilnim telefonima

5g mreža

5G mreža ili peta generacija interneta za mobilne telefone uskoro stiže. Tačno, već uživamo u blagodetima brze 4G konekcije. Međutim, to je ništa u poređenju sa super brzom 5G internet mrežom za mobilne telefone koja će učiniti da zaboravite Wi-Fi i omogućiti korišćenje veštačke inteligencije preko klauda, samovozeće automobile i još mnogo toga.

Koliko će 5G mreža biti brza?

Tokom sprovođenja preliminarnih demonstracija, 5G mreža za mobilne telefone omogućila je prenošenje podataka 60 puta brže od 4G mreže. Testiranje Samsungovog 5G rutera, utvrđeno je da postiže brzinu od 4 gigabita u sekundi ili 500 megabajta downloada u sekundi, što u svakom smislu može da posrami 4G LTE brzine – 55 megabita u sekundi ili 6.5 megabajta prilikom downloada. Prevedeno na razumljiviji jezik, film snimljen u 4K rezoluciji koji zauzima 100 gigabajta preko 5G mreže se skida za nešto manje od 4 minuta. Preko 4G mreže ista radnja zahteva tri sata.

Dakle, 5G mreža je opasno brza. Čak brža od interneta koji imamo kod kuće.

Da li će 5G mreža zameniti internet provajdere?

Zapanjujuća brzina 5G mreže i sve to bez potrebe za kablovima i bušenjem zidova, svakako je čini stavkom koju bi svako poželeo, ne samo na mobilnom telefonu, već i u svojoj kući.

Ove činjenice mogle bi otvoriti vrata novim provajderima 5G interneta i veze koje danas koristimo, učiniti zastarelim.

Ipak, sve ovo i dalje je na dugačkom štapu. Ne zaboravimo da je 4G mreža u našu zemlju došla sa dobrim zakašnjenjem, ali da se dodatno čekalo i na njeno pojeftinjenje kako bi bila dostupna svima.

Kada će zaživeti 5G mreža?

Ako je verovati mobilnim mogulima u Americi – 2018. godina će biti ta u kojoj će se 5G zavrteti. AT&T i Verizon, najveći mobilni provajderi u SAD navode da svoje snage usmeravaju upravo u ovom pravcu.

S jedne strane Verizon namerava da se fokusira na postavljenje 5G mreže u Sakramentu, odakle će se dalje širiti. S druge AT&T napada specifična polja primene 5G mreže. Konkretno na samovozeće automobile i virtuelnu realnost.

Inače, prvi 5G telefoni očekuju se na tržištu već 2019. godine, a nakon toga procenjuje se da će samo nebo biti granica u daljem razvoju pametnih domova, transportnih usluga, fabrika i čak gradova.

Sve što je potrebno jeste da se još malo strpimo.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit