6 jednostavnih načina da zaštitite svoj telefon po letnjim vrućinama

6 jednostavnih načina da zaštitite svoj telefon po letnjim vrućinama

Leto je stiglo! To znači da ćemo uživati u toplim večerima i šetnjama kraj plaže ili u parku, ali to takođe znači da bi vaš telefon mogao biti u opasnosti od toplotnog oštećenja.

Ekstremne temperature mogu imati veliki uticaj na unutrašnje komponente, a  telefon koji se previše zagreva može da izazove gubitak ili oštećenje podataka. Pored toga, ponovna izlaganja toploti mogu trajno usporiti vaš uređaj, a u najgorem slučaju dovesti do curenja baterije i ugroziti vašu ličnu bezbednost i dovesti vas u opasnost.

Imajući to na umu, evo liste od šest jednostavnih koraka koje možete preduzeti da zaštitite svoj telefon kada temperatura počne da raste.

U letnjem periodu telefone držite van džepova

U toplim danima ne bi trebalo da držite telefon u džepu, pogotovo ako ste ustanovili da mu je temperatura veća nego inače. Vaša prirodna telesna toplota sprečava procesa hlađenja. Zato, baš kao i tokom punjenja, stavite ga u senku i što dalje od izolacionih materijala. 

Prestanite da koristite telefon ili ga stavite u režim rada u avionu

Nije samo spoljna temperatura ta koja može da izazove pregrevanje telefona. Ukoliko igrate igrice ili obavljate mnogo poziva, vaš telefon će raditi više i proizvoditi više toplote. U kombinaciji sa okolnom temperaturom, doći će do pregrevanja. Da biste pomogli svom telefonu da se ohladi, stavite ga u režim rada u avionu i prestanite da koristite aplikacije koje najviše opterećuju procesor (poput igara) — a najbolje je da napravite pauzu i odložite telefon na neko vreme.

Ne ostavljajte telefon u kolima

Automobil se tokom vrelog dana ponaša kao staklenik – jedno nedavno istraživanje je pokazalo da automobil parkiran na suncu na 35 stepeni može dostići temperaturu od 46 stepeni za samo jedan sat. Apple preporučuje da se iPhone ne koristi kada je temperatura iznad 35 stepeni i kaže da ne treba da ga čuvate nigde iznad 45 stepeni. Drugi proizvođači pametnih telefona preporučuju slične korake. 

Ne punite telefon na direktnoj sunčevoj svetlosti

Kao što ste verovatno iskusili, punjenje telefona može dovesti do njegovog zagrevanja. Ako ostavite telefon na direktnoj sunčevoj svetlosti dok se puni, sunčeva toplota će povećati normalnu toplotu koja je nuspojava prenosa električne energije na bateriju vašeg telefona. To može dovesti do toga da se telefon zagreje mnogo više nego inače.

Ni leti, ni zimi ne punite telefon ispod jastuka

Iz istog razloga, ne bi trebalo da ostavljate telefon ispod bilo kakvog jastuka, ćebeta ili drugog materijala za zagrevanje. Tokom vrelog dana, toplota koju telefon dobija punjenjem može se popeti na opasne nivoe ako joj nije dozvoljeno da se efikasno rasprši. Obavezno punite telefon u hladu, najbolje na tvrdoj, hladnoj površini.

Ne stavljajte telefon u zamrzivač ako postane previše vruć

Možda vam ovo deluje smešno, ali često se na internetu sreću fotografije koje prikazuju mobilne uređaje u zamrzivačima i frižiderima. Zato je važno da napomenemo da su brze promene temperature jednako loše po vaš uređaj. Jedan od glavnih razloga je kondenzacija: veća je verovatnoća da će voda ostati zarobljena u vašem telefonu i izazvati probleme. Isključite svoj telefon i ostavite ga na hladnom mestu neko vreme kako bi se vratio na sobnu temperaturu prirodnom brzinom.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit