6 obaveznih stavki za zaštitu pametnog telefona od hakera

Osećaj koji možete imati kada vam neko hakuje mobilni telefon osećaj je sličan kao da vam je opljačkana kuća. Neko je izvršio invaziju na vašu privatnost, srušio zid koji je štitio vaš lični prostor na koji niko drugi nema pravo.

Lopovu je lako da odnese vaš telefon, a nije nemoguće ni da ga izgubite, pa čak ni da neko hakuje vaš uređaj preko maliciozne aplikacije. Zato je neophodno da svoj telefon zaštitite od svih uljeza i neželjenih znatiželjnika. Pogledajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da sačuvate privatnost svog pametnog telefona.

 

Update operativnog sistema i aplikacija je obavezna stavka

Softverske kompanije stalno ažuriraju svoj softver i to ne samo iz kozmetičkih razloga. Mnoge ispravke softvera i ispravke grešaka sadrže bezbednosna poboljšanja koja pomažu da zaštitite vaš pametni telefon od povreda podataka i upada, i onemoguće ranjivosti.

Kada se pojavi update za operativni sistem vašeg pametnog telefona ili za bilo koju od aplikacija koje koristite, instalirajte ga bez odlaganja.

 

Izbegavajte javne Wi-Fi mreže

Do sada, svi bi trebalo da znaju koje opasnosti sa sobom nosi korišćenje otvorenih hot spotova poput onih u tržnim centrima, kafićima i na drugim javnim mestima. Otvorena mreža znači da na njoj potencijalno možete biti izloženi velikom riziku.

Zato pokušajte da koristite samo svoju privatnu mrežu kada je to moguće i potpuno isključite Wii-Fi na svom mobilnom telefonu kad god ste na javnom mestu.

Ako to nije moguće, razmislite o upotrebi VPN aplikacije, uslužnog programa koji osigurava bezbednost mrežne komunikacije putem šifrovane veze. Ali pažljivo birajte – nisu svi VPN-ovi jednaki po kvalitetu.

Takođe razmotrite onemogućavanje Bluetooth-a dok ste u pokretu, osim ako ne nosite smartvatch koji to zahteva.

 

Zaključavaj te svoj pametni telefon

Uvek unesite četvoro- ili šestocifrenu šifru za otključavanje uređaja. Lozinke možda nisu nešto što volite da koristite, ali u slučaju da izgubite telefon prva osoba koja nađe vaš uređaj imaće potpuni pristup telefonu koji nije zaštićen lozinkom.

Naravno, skeneri otiska prsta i Face ID danas pružaju mogućnost da telefon otključate brzo i bez unošenja lozinke, pa nema razloga da sebi ne priuštite ovaj vid zaštite.

 

Koristite zaštitu koja je ugrađena u vaš telefon

Uređaj u vašim rukama ne nosi uzalud naziv „pametni telefon“. Ako se telefon izgubi ili ga neko ukrade, možete, daljinskim putem, obrisati sve iz njega pomoću opcija Find My iPhone na Apple uređajima i Find My Device na Androidu.

Ovi servisi takođe mogu da nateraju vaš telefon da zazvoni kako bi vam pomogli da pronađete uređaj ukoliko ste ga zagubili.

Takođe, možete namestiti i opciju da telefon obriše sve informacije nakon određenog broja pokušaja unosa pogrešne lozinke.

 

Pazite koja ovlašćenja dajete aplikacijama

Proverite aplikacije koje imate na telefonu i utvrdite da li imaju više privilegija nego što im je potrebno. Možete odobriti ili odbiti dozvole kao što su pristup kameri, mikrofonu, kontaktima ili vašoj lokaciji. Pratite koje dozvole ste dali svojim aplikacijama i opozovite dozvole koje nisu potrebne.

Za iPhone uređaje, idite na Postavke> Privatnost, gde ćete videti popis svih aplikacija i dozvole koje ste im dodijelili.

Tačan put do dozvola za aplikacije na Android telefonu zavisi od uređaja, ali generalno putanja je: Podešavanja> Aplikacije i obaveštenja> Napredno> Upravljač.

 

Izbegavajte javne punjače

Punite telefon samo na pouzdanim USB portovima kao što je vaš računar ili u automobilu. Javni USB punjači, kao što su oni na aerodromima ili u kafićima, mogu biti hakovani i iskorišćeni za krađu ličnih podataka.

 

Ukoliko preduzmete ove korake kako biste zaštitili svoj pametni telefon od hakera i uljeza, automatski ste osigurali svoje važne inormacije i smanjili mogućnost da neko ukrade vaš identitet. Vaš telefon, vaše informacije – zaštitite ih.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit