6 saveta kako da ubrzate rad Android telefona srednje klase

6 saveta kako da ubrzate rad Android telefona srednje klase

Tačno, flagships telefoni svakome lako zapadnu za oko. Međutim, Android telefoni srednjeg ranga, iako nemaju sve premijum karakteristike, mogu pružiti slično korisničko iskustvo, naročito ukoliko njima rukujete pravilno.

Jedna od najvažnijih stvari ovde je svakako brzina rada uređaja, a kako bi ste dobili Android mobilni telefon srednje klase koji brzo reaguje postoji 6 stvari koje možete učiniti.

 

Uvek imajte 25% memorije telefona slobodno

Flagship Android telefoni jednako kao i oni srednjeg ranga bolje rade ukoliko imaju slobodnu četvrtinu memorije. Međutim, telefoni niže klase u startu poseduju manje memorije pa je upravljanje fajlovima znatno značajnije kod njih.

Postoji mnogo načina na koje možete isprazniti memoriju svog Android telefona. Naravno, jedan od najočiglednijih jeste da pobrišete aplikacije, fotografije i video snimke koji vam više nisu potrebni ili ih prebacite na računar.

Druga stvar koju možete uraditi jeste da onemogućite automatsko skidanje fotografija i video klipova iz aplikacija poput Whatsapp i Viber. To će sprečiti brzo zagušenje memorije i obezbediti da vaš telefon brže radi.

Takođe, medija fajlove umesto u memoriji telefona, čuvajte na SD kartici budući da na taj način sistem neće biti pod opterećenjem.

 

Očistite cache

Kada očistite cache telefona i aplikacija, kao što već verovatno znate, sve će raditi brže. U ovu svrhu možete koristiti predefinisane opcije u telefonu ili, ukoliko ih nemate, odvojene aplikacije.

U principu, na većini Android telefona je dovoljno otići u Settings – Storage – Clean now.

 

Isključite animacije

Ako isključite tranzicione animacije na Android telefonu, koje zapravo nisu neophodne za rad samog uređaja, učinićete veliku uslugu svom telefonu, naročito ukoliko se radi o slabijem modelu.

Kako bi ih isključili idite u Developer option pa zatim u Settings-About phone i tapnite par puta Build number. Potom idite u Settings-Developer options i tu podesite na nulu sledeće tri stavke: Window animation scale, Animator duration scale i Transition animation scale.

 

Koristite Lite Mode u Chrome-u

Ovo je veoma zgodna funkcija koja kompresuje web stranice što znači da će se brže učitavati uz korišćenje manje količine podataka.

Nedostatak je to što će fotografije koje se učitavaju biti nižeg kvaliteta što, zapravo, uopšte ne mora biti nešto što će vam smetati na bilo koji način. Takođe, pre nego što se stranica učita na vašem telefonu, ona biva poslata Googlu na kompresovanje pa ako imate sporiji internet možete iskustiti „štucanje“ prilikom surfovanja.

 

Ograničite servise u pozadini

Ako ste omogućili aplikacijama da rade u pozadini, to može dovesti do usporavanja rada telefona, posebno ukoliko ste pokrenuli više aplikacija u isto vreme. Isključivanje ove opcije zato lako ubrzava rad vašeg telefona i može napraviti više nego li primetnu razliku tokom korišćenja uređaja.

 

Koristite GPU renderovanje

Ovaj trik primorava grafički procesor vaše telefona da renderuje neke 2D elemente kojima bi se inače bavio softver. Kako bi ste podesili ovu opciju idite u Developer options – Force CPU rendering.

Ova caka, s jedne strane koristi malo više struje – očekujte da će na nju otići oko 10% baterije, ali vam pruža bolje korisničko iskustvo.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit