6 stvari koje morate uraditi pre prodaje iPhona

prodaja iphone telefona

Odlučili ste da stari iPhone zamenite novim uređajem? Logično, želite da ga zamenite za keš i dobijeni novac uložite u kupovinu svog sledećeg mobilnog mezimca. Ali, pre nego što postavite oglas pogledajte kojih 6 stvari morate uraditi pre prodaje iPhona kako bi sačuvali svoje podatke i valjano ih zaštitili.

Napravite back up podataka sa svog iPhona

Svakako ne želite da izgubite sve kontakte, podatke, fotografije… koje ste vremenom napravili. Jedno od najboljih rešenja je pravljenje backupa telefona i rezervne kopije podataka koje možete brzo i lako uraditi u ProMobi servisu. Na ovaj način podatke možete lako preneti na naredni uređaj bez obzira da li odaberete iPhone ili Android telefon.

Takođe, na raspolaganju vam je i iCloud na kome možete napraviti back up telefona, ali imate samo 5 gb besplatnog prostora. Za proširenje je neophodno platiti. Ovu opciju odaberite ukoliko, za svoj sledeći uređaj, uzimate ponovo iPhone.

Da bi napravili back up iPhona na iCloud uđite u Settings na telefonu, zatim dođite do opcije Apple ID i zatim selektujte iCloud. Ovde možete isključiti sve aplikacije za koje smatrate da vam nisu neophodne na sledećem iPhonu.

Ukoliko želite da sačuvate sve fotografije, pritisnite dugmence Photos da pozeleni, a potom isto učinite i sa iCloud Photo Library. Takođe, proverite da li je u Settings – iCloud – iCloud Backup uključen. Na kraju odaberite opciju Back Up Now.

Ukoliko posedujete Apple računar, back up telefona možete izvršiti i preko iTunes programa. Priključite telefon na kompijuter i selektujte ga u iTunesu. Zatim odaberite šta želite da uvrstite u rezervnu kopiju podataka i kliknite na Back Up Now.

Isključite iMessage na svom telefonu

Kao što već verovatno znate, iMessage je opcija dostupna samo na iPhone telefonima i omogućava razmenu poruka preko interneta sa prijateljima koji takođe koriste Apple uređaj.

Kako se ne bi dogodilo da telefon prodate, a poruke na iMessage nastave da dolaze kod novog vlasnika, potrebno je da ovu opciju isključite.

To možete uraditi tako što odete u Settings, potom odaberete Messages – iMessage – i swich prebacite u off.

Sada ste sigurni da poruke namenjene vama neće moći da čita novi vlasnik telefona.

Opciju Find My iPhone takođe isključite

Ukoliko to ne učinite, novi korisnik neće moći da koristi telefon jer će mu ovaj sistem zaštite blokirati pristup telefonu.

Zato u Settings-iCloud izaberite Find My iPhone i isključite.

Izlogujte se sa iCloud naloga

Ovaj korak je neophodno preduzeti kako novi vlasnik telefona ne bi imao mogućnost da sa iClouda poskida sve vaše podatke. Kako bi ste se izlogovali procedura je Settings – Apple ID i tu odaberite Sign Out.

Odjavite se sa iTunesa i App Stora

Naročito je važno da ovo učinite ukoliko ste ostavili podatke sa kreditne kartice i kupovali aplikacije ili druge usluge sa App Stora. Odjavljivanje je neophodno kako vam treća osoba u čijim će se rukama naći vaš iPhone ne bi skinula novac sa računa.

Izlogujte se odlaskom u Settings – iTunes&App Store – Apple ID – Sign Out.

Vratite telefon na fabrička podešavanja

Kako bi ste sa iPhona pobrisali bukvalno sve i bili sigurni da pristup informacijama sledeći korisnik neće imati, vratite telefon na fabrička podešavanja.

Ponovo idete u Settings – General – Reset – Erase All Content and Settings.

Ako ste sve navedeno učinili, vaš telefon je spreman za prodaju, a vi možete biti sigurni da su sve fotografije, poruke, kontakti… bezbedni.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit