6 stvari koje niste znali da vaš pametni telefon može

stvari koje niste znali da mobilni telefon moze

Pametni telefon danas praktično svi imamo u džepu. Ovaj uređaj postao je multipraktik koji nam priskače u pomoć u najrazličitijim situacijama. Zapravo mobilni telefoni za većinu nas predstavlja švajcarski nožić koji ima rešenje za 1001 problem. Od digitrona, mapa i navigacije, pa do upravljanja “pametnim” kućnim aparatima, sve se nalazi pod kontrolom naših prstiju i pametnog telefona.

Međutim, mobilni telefoni mogu i još mnogo više nego što znamo. Možda ste se našli u problemu koji bi vaš pametni telefon sa lakoćom rešio, samo da ste znali da on i to može. Kako bi izbegli ovakve situacije u budućnosti pogledajte 6 stvari koje niste znali da vaš pametni telefon može.

Digitalizacija dokumenata

Pravljenje digitalne verzije različitih dokumenata zna da bude prava nezgodacija. Ako nemate skener verovatno ste jurili po gradu tražeć fotokopirnicu koja će skenirati vaš ugovor, potvrdu ili nešto treće i to, naravno, morali da platite. Možda ste isplanirali i akciju da ovu operaciju obavite na poslu pazeći da vas šef ne uhvati kako “arčite firmine resurse u privatne svrhe”.

Zato sebe poštedite stresa i iskoristite besplatnu aplikaciju bilo da koristite Android ili iOS mobilni telefon.

Ovakvih programčića zapravo ima podosta (CamScanner je samo jedna od njih) i rade savršeno jednostavno. Nakon što otvorite aplikaciju, aktiviraće se kamera na telefonu. Vaše je samo da “uslikate” dokument, a program će dalje sam odraditi sve što treba i konvertovati vaš materijal iz štampanog oblika u PDF ili JPF fajl.

I to bi bilo 1:0 za vas u borbi sa birokratijom.

Uzmite pravu meru

Ako često imate potrebu za metrom ili želite da ispitate visinu nekog objekta, a nemate odgovarajuću aparaturu pri ruci, smartphone će biti junak vašeg dana.

Aplikacije poput Smart Measure Pro, za Android, ili Dot Measure, za iPhone koriste kameru vašeg uređaja i uz malu pomoć trigonometrije sa lakoćom će utvrditi daljinu, visinu ili površinu objekta za vas.

Naravno, potrebno je samo da kamera vašeg telefona bude ispravna. U slučaju da vam je potrebna zamena kamere na telefonu, ne brinite ProMobi će brzo rešiti vašu muku.

Digitalizacija starih negativa

Iako doba starih fotoaparata ostaje za nama, većina nas i dalje poseduje stare negative koje bi rado sačuvala od zaborava. Umesto da jurite do fotografske radnje, izvucite svoj mobilni telefon i digitalizujte negative bez po muke.

Postoje čak i aplikacije poput Helmut Fim Scannera koje vam omogućavaju da napravite kolornu korekciju negativa.

Mobilni telefon kao detektor metala

Vreme na provedeno, recimo, na plaži možete iskoristiti i kao povod za lov na blago. Sve što vam je potrebno jeste detektor metala i volja da malo prošetate. Problem je u tome što detektori metala nisu baš jeftini i nema ih na svakom koraku. Srećom, pogađate, mobilni telefon je tu.

Većina pametnih telefona ima ugrađen magnetni senzor, a aplikacije poput Metal Detetora, ga mogu iskoristiti za vašu zabavu na plaži. Naravno, ovo nije jedina svrha ove aplikacije. Zgodno je možete iskoristiti ako ste zagubili iglu na kauču, pa čak i za proveru da li je vaš kućni ljubimac pojeo nešto što nije trebalo.

Pretraga informacija prema slici

Ako volite da posećujete muzeje ili na putovanjima obilazite značajne objekte, znate koliko ture sa vodičima mogu da koštaju. Međutim uz aplikaciu Google Goggles dovoljno je da fotografišete ono što vas zanima i dobijete sve informacije.

Em ste uštedeli novac, em možete da se pravite važni u društvu kako sve znate.

Projektujte GPS mapu direktno na šoferku

Verovatno već koristite navigaciju na svom pametnom mobilnom telefonu. Ako vam smeta konstantno skretanje pogleda sa puta na ekran telefona Hudway je prava aplikacija za vas. Naime, ovaj programčić, bez potrebe za ikakvom dodatnom opremom, projektovaće GPS mapu na vašu šoferku i omogućiti vam da vozite bezbednije i istovremeno pronađete pravi put.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit