7 glasovnih komandi za koje verovatno niste znali na svom iPhone-u

7 glasovnih komandi za koje verovatno niste znali na svom iPhone-u

Siri, virtualni asistent, vam olakšava obavljanje više stvari na vašem iPhone-u, koristeći samo vaš glas, naravno na engleskom jeziku budući da srpski još nije podržan. Jednostavnom komandom možete, brzo poslati tekstualnu poruku dok vozite ili pretvoriti litre u šolje dok kuvate u kuhinji – sve bez upotrebe ruku. Ali Siri može mnogo više od toga.

Apple ne reklamira sve što Siri može da uradi za vas, a svake godine dodaje nove glasovne komande koje ponekad prolaze neprimećeno. Na primer, da li ste znali da s iOS-om 16 možete pokrenuti svoj iPhone samo glasom? A to je samo početak.

Ako želite saznati više o tome koje naredbe možete koristiti, u nastavku smo vam pripremili sedam skrivenih glasovnih komandi koje će vas zaludeti.

Brzo pronađite sačuvane lozinke za veb stranice i aplikacije 

Na svim svojim Apple uređajima, uključujući i iPhone, putem iCloud Keychain-a možete sačuvati podatke potrebne za pristup Apple ID-u, raznim veb sajtovima i aplikacijama. Kada dodirnete “Postavke”, a zatim “Lozinke” imaćete uvid u sve sačuvane lozinke – ali od sada im možete pristupiti mnogo brže, pomoću Siri.

Sve što trebate da uradite jeste da kažete Siri „Prikaži mi lozinku za aplikaciju/veb stranicu i automatski ćete biti preusmereni na stranicu za lozinke u vašim podešavanjima. Pre nego što vidite lozinku, moraćete da koristite Face ID ili Touch ID da biste dobili pristup. Odatle možete kopirati neophodne podatke u svoju privremenu memoriju.

Pokrenite svoj iPhone pomoću glasovne komande

Ako imate problem s softverom, poput stalnog zatvaranja aplikacije ili sporo reagovanje operativnog sistema, problem često možete rešiti ponovnim pokretanjem vašeg iPhone-a. Sve što trebate da uradite je da pritisnete dugme “Početna” i bilo koje dugme za jačinu zvuka oko jedne sekunde, a zatim kliknete na klizač da biste isključili uređaj – ali postoji lakši način za ponovno pokretanje.

Ako koristite iOS 16, dovoljno je da kažete Siri „Ponovo pokreni moj telefon“ i to će se desiti bez uzimanja telefona u ruke.

Isključite dosadni alarm

Verujemo da ste bar jednom našli u situaciji da vaš alarm zvoni, ali niste blizu svog iPhone-a ili ga jednostavno ne možete pronaći jer je ispod pokrivača ili među jastucima na kauču. Alarm će trajati 15 minuta ako ga ne otkažete ili odložite, ali postoji način da ga zaustavite samo glasom.

Dovoljno je reći Siri „Isključi moj alarm“ i opet će nastupiti predivna tišina. Takođe, možete reći samo „Hej Siri“ i to će biti dovoljno da se zvono zaustavi. Za razliku od funkcije odloži, upotreba bilo koje Siri komande trajno će isključiti alarm.

Pronađite člana porodice ili prijatelja koristeći aplikaciju „Pronađi moj“ 

Funkcija „Pronađi moj“ vam omogućava praćenje ne samo vaših Apple uređaja, već i vaših prijatelja, porodice i voljenih osoba. Ako pratite nečiju lokaciju putem „Pronađi moj“, poput svog partnera ili brata/sestre, možete koristiti Siri da brzo proverite gde se nalaze.

Pitajte Siri „Gde je (ime kontakta)?“ i mali prozor „Pronađi moj“ će se pojaviti na vrhu ekrana, pokazujući vam tačno gde se ta osoba nalazi. Siri će takođe saopštiti koliko su udaljeni i približnu adresu njihove lokacije. Ako dodirnete prozor „Pronađi moj“, bićete preusmereni na aplikaciju, gde možete kontaktirati osobu, dobiti uputstva do njihove lokacije i još mnogo toga.

Prevedite reč ili rečenicu

Osim samostalne aplikacije, Apple-ov prevodilac je ugrađen u vaš iPhone, omogućavajući vam brzo prevođenje jezika s praktično bilo kog mesta na vašem uređaju, uključujući vaše SMS poruke, veb pretraživač…

Možete zatražiti od Siri da prevede jednu reč ili celu rečenicu samo glasom. Na primer, možete reći „Prevedi ‘Dobar dan, želeo bih limunadu i kafu.“ i Siri će vam pročitati rečenicu na originalnom jeziku, a zatim na prevedenom. Ako želite ponovo čuti prevod, možete pritisnuti dugme za reprodukciju u prozoru prevodioca.

Postavite podsetnik na osnovu svoje lokacije 

„Podsetnik“ na vašem iPhone-u je moćan alat za produktivnost koji vam pomaže da zapamtite šta trebate da uradite tokom dana, poput obavljanja telefonskog poziva, slanja e-pošte ili obavljanja kupovine putem interneta. Ali ne morate više ispisivati sva stavke u podsetnik, možete koristiti Siri da napravite obaveštenje na osnovu vaše lokacije.

Na primer, ako želite da vas podseti da morate platiti račun za internet kada stignete kući, recite “Siri, podseti me da platim račun za internet kad stignem kući“. Sledeći put kada stignete kući (što možete postaviti u kontaktima ili mapama), podsetnik će se pojavi na vašem telefonu. Osim posla i kuće, možete postaviti svoju lokaciju na neko drugo mesto poput parka, ali Siri će tražiti da potvrdite tačnu adresu.

Dobijte uputstva kako da se vratite do svog automobila

Parkirali ste na aerodromu i izgubili ste trag o svom automobilu? Može biti stresno vratiti se do parkiranog automobila, posebno ako niste zapamtili gde ste ga ostavili i nalazite se na velikom parkingu ili garaži s stotinama drugih automobila. Srećom, vaš iPhone obično zna gde ste parkirali svoj automobil – sve što trebate da uradite je da pitate Siri.

Recite „Hej, Siri daj mi uputstvo kako da se vratim do svog automobila“. Siri će otvoriti aplikaciju Mape i dati vam pešačka uputstva do mesta koje vam je potrebno. Vaš iPhone prati na koje druge uređaje je vaš iPhone povezan, poput vašeg automobilskog stereo uređaja, kao i vašu brzinu kretanja, da bi procenio gde je parkiran vaš automobil.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit