Ako ovo radite skraćujete život svom mobilnom telefonu

Mnogima od nas se dešava da mobilni telefon počne da radi slabije, koči, ne drži bateriju kao pre i sve posle manje od godinu dana od kako smo ga kupili. Iako ovo može biti poprilično frustrirajuće, veoma često smo zapravo mi sami glavni uzrok. Ako ćemo realno, svoje mobilne telefone često ne tretiramo kako zaslužuju, a to utiče na njihov vek trajanja.

Ako radite stvari sa ovog spiska možete biti sigurni da skraćujete život svom mobilnom telefonu.

Punite bateriju mobilnog telefona češće

Moderne litijum jonske baterije za mobilne telefone nemaju efekat “memorije”. To znači da ih je moguće puniti bilo kada, bez obzira na to do kog procenta su već napunjene.

Zapravo, mnogi proizvođači mobilnih telefona zdravlje baterije utvrđuju na osnovu broja ciklusa punjenja, odnosno koliko puta je od 100% bila ispražnjena do nule. Inače, ovaj broj se obično kreće između 400 i 600 ciklusa

Kako bi ste povećali dugotrajnost baterije svog mobilnog telefona punite ga češće i ne dozvolite da baterija padne ispod 20% kapaciteta. Na ovaj način možete podići broj ciklusa baterije do čak 1100.

Najbolja praksa je da telefon uvek držite između 40 i 80 procenata kapaciteta.

Koristite originalne punjače

punjac za mobilni telefon

Korišćenje jeftinih punjača koji nisu brendirani i predviđeni baš za vaš model telefona može imati ekstremno loše posledice. Čak je zabeležen i slučaj da je ovakav punjač doveo do požara u kući u kojoj je izgoreo čitav objekat, a gotovo je svakodnevna pojava da korisnike ovakvih punjača malo “drmne” struja.

S druge strane, neodgovarajući punjači mogu preopteretiti bateriju vašeg telefona ili dovesti do kratkog spoja i uništenja uređaja.

Skidajte masku za telefona

Volite svoj telefon i želite da ga zaštitie od mogućih oštećenja i zato ste ga spakovali u zaštitnu masku. Međutim, ukoliko koristite maskicu koja je deblja i čvrsta, tokom punjenja telefona, ona može dovesti do pregrevanja uređaja i, posledično, oštećenja. Naročito ukoliko telefon, poput većine, ostavljate na punjaču tokom noći.

Rešenje je jednostavno. Dovoljno je da skinete masku sa svog telefona dok punite telefon.

Ne ostavljajte telefon direktno izloženog sunčevim zracima

Slobodno se može dodati da telefon ne ostavljate blizu grejnih tela tokom zime. Kao što ste već mogli da zaključite, mobilni telefoni ne vole toplotu. Pored toga, kontinuirana izloženost ekrana mobilnog telefona sunčevim zracima lako može dovesti do toga da ekran izbledi ili se pojave linije koje će prošarati display, a onda vam je neophodna zamena ekrana.

Ukoliko ste na moru, izletu ili sedite u bašti tokom leta, odložite telefon u džep ili torbu ili ga makar okrenite ekranom na dole.

Ekran čistite bez upotrebe hemikalija

Današnji telefoni uglavnom imaju ekran osetljiv na dodir koje, naravno, stalno dodirujemo, a to dovodi do prljanja.

Kada čistite ekran telefona koristite pamučnu krpicu i, ni po koju cenu, ne koristite sredstva za čišćenje prozora. Ove tečnosti sadrže hemijske supstance koje mogu uništiti ekran vrlo brzo.

Telefon držite podalje od vode

Da čak i one telefone koji su otporni na vodu. Zašto rizikovati bez potrebe. Voda je jedan od najvećih neprijatelja svih elektronskih gedžeta i zato nema razloga da rizikujete.

Ukoliko se ipak dogodi da vaš telefon upadne u vodu, izvadite bateriju (ukoliko je to moguće), SIM i memorijsku karticu, a zatim ga stavite u činiju sa pirinčem koji će, nadamo se, upiti vodu.

Ipak, najbolja preporuka je da telefon odmah donesete u servis.

Pažljivo sa telefonom u kolima

Ako svoj mobilni ostavite na kontrolnoj tabli u kolima, stalno truckanje i mali udarci, vremenom mogu dovesti do velike štete.

Dodatno, ako telefon stavite u kasetu zajedno sa ključevima, olovkama ili kovanicama, o čas posla će dobiti ogrebotine koje će naružiti vaš telefon, umanjiti njegovu vrednost ili čak naneti mu teža oštećenja ekrana.

Čuvajte podatke u oblaku

Čak i ukoliko imate veliku količinu memorije na raspolaganju, vaš telefon će raditi sporije što više podataka na njemu imate.

Najpraktičnije rešenje je da fotografije, video snimke i dokumente čuvate na nekom od servisa. Na ovaj način, čak i u slučaju da promenite telefon, podaci ostaju dostupni i sačuvani.

U svakom slučaju, tretirajte svoj mobilni telefon kako zaslužuje i dugo će vas služiti dobro i pouzdano, a za sve popravke tu je servis mobilnih telefona ProMobi.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit