Android 10 donosi nove opcije i funkcije

Kako je i obećao, Google je plasirao novi Android 10 operativni sistem. Odmah na “prvu loptu” čini se da je značajno brži i boljih performansi u odnosu na prethodnu iteraciju Android 9 Pie. Ipak, razlika će biti manje ili više vidljiva u zavisnosti od uređaja sa kojim se radi, odnosno toga koliko je mobilni telefon jak. Dakle, vlasnici starijih uređaja bi trebalo da osete značajno ubrzanje mobilnog telefona.

 

Android 10 donosi poboljšanja

Jedna od dominantnih karakteristika Android 10 OS je unapređenje stvari koje su već bile prisutne. Ono što je odmah primetno jeste da su popravljeni gesturs koji su sada zaista intuitivni i laki za korišćenje. Swipe sa leve ili desne ivice mobilnog telefona vas vraćaju korak unazad, dok swipe sa donje ivice na gore vraća korisnika na početni ekran.

Ako želite da otvorite nedavno otvarane aplikacije potrebno je da izvedete swipe up uz malu zadršku, dok će ovaj gesture na navigacionom baru učiniti da prelazite između poslednje dve otvorene aplikacije.

Takođe, tu je i prečica za pristupanje Google asistentu – swipe iz levog ili desnog ugla.

Ono što je posebna pogodnost kod gestura jeste mogućnost podešavanja ostljivosti swipa koji vas vraća korak nazad, tako da ga možete podesiti baš kako vama odgovara.

 

Dobrodošlao Dark mode

Uz Android 10 sada konačno možete uživati u Dark modu na sistemskom nivou. Nakon što ga uključite sve aplikacije će biti obuhvaćene i štedeti vašu bateriju, ali i štititi vam oči od snažnog belog osvetljenja u mraku.

Jedini problem ovde su aplikacije koje, i dalje, nemaju Dark mod implementiran.

 

Titl u realnom vremenu

Zgodan novitet koji Android 10 donosi jeste titl u realnom vremenu za bilo koji video koji pustite na svom moblinom telefonu. Na taj način ste u mogućnosti da znate o čemu se radi na snimku u slučaju da vam je telefon na “mute” ili je velika pozadinska buka.

Dakle, ova opcija radi bez obzira da li video gledate na nekom sajtu ili je u pitanju snimak koji ste sami snimili kamerom telefona. Inače, sve funkcioniše direktno “sa telefona” tako da se podaci ne dele sa Google serverima. Sam font titla možete da povećate ili da prevod pomerite u deo ekrana koji želite.

 

Pametne notifikacije i druge pogodnosti

Android 10 donosi i mogućnost pametnih notifikacija u svim aplikacijama preko kojih je moguće slati poruke. Uz to, nudiće vam i mogućnost relevantnih akcija. Recimo, ako vam neko pošalje poruku sa adresom, dobićete mogućnost da vam lokaciju prikaže odmah na Google mapi.

Android 10 sada podržava i “savitljive” uređaje i omogućava “gladak” prelazak sa malog na veći ekran što je važna stavka ako se zna da su savitljivi telefoni sledeća “velika stvar” u mobilnoj industriji.

U nizu noviteta izdvaja se i Family Link opcija koja omogućava kontrolu koliko će dugo “raditi” ekran telefona koji koristi vaše dete. Tako, nakon isteka zadatog vremena aplikaciju za koju ste postavili tajmer više neće biti moguće koristiti.

 

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit