Android ili Apple mobilni telefon? Šta je pravi izbor za vas?

Android ili Apple mobilni telefon? Šta je pravi izbor za vas?

Fanovi Androida i Applea su u stalnom sukobu još od kako su se ovi uređaji pojavili na tržištu, a žučne debate neprekidno se nastavljaju. Međutim, pravo pitanje je šta je najbolji izbor za vas.

Naravno odgovor na pitanje da li izabrati Android ili Apple telefon zavisi od toga šta želite od svog uređaja i zato je potrebno da u obzir uzmete što više činjenica.

 

Volite emotikone?

Jedna velika razlika između Androida i iPhonea su njihovi emotikoni. Ako ste strastveni korisnik emodžija, onda je najverovatnije iPhone bolja opcija za vas. Naime Apple često poboljšava i ažurira emotikone kako bi ih modernizovali dok Android na ovom polju pomalo kaska, mada se ne može reći da će vam Android iskustvo učiniti lošim.

S druge strane, ukoliko emotikoni ne predstavljaju nešto bez čega ne možete zamisliti svoje poruke i objave na društvenim mrežama, ovu stavku možete zanemariti prilikom donošenja odluke.

 

Raznovrstnost modela

Android uređaji svakako dolaze u daleko više različitih oblika nego li Apple telefoni. Brendovi koji kreiraju Android uređaje redovno na tržište izbacuju pregršt uređaja različitih karakteristika i cenovnog ranga. Drugim rečima, raznovrsnost je na strani Androida kao i pristupačnost budući da postoji model za svaki džep.

Apple se, pak, vodi drugačijom filozofijom i svake godine izbacuje samo po nekoliko modela, a svoj dizajn, iako će se i protivnici iPhona složiti da je odličan, ne menjaju baš često. Opet, među Android telefonima postoje oni koji su izrađeni od plastike, ali i premium modela višeg cenovnog ranga, dok iPhone svaki svoj model uvek pravi kao flagship.

 

Da li je cena faktor?

Kao što smo već spomenuli, Android telefoni, u zavisnosti od kvaliteta materijala korišćenih u izradi i performansi, mogu imati i različitu cenu. Inače se iPhone uređaji smatraju skupim, ali činjenica je da im vrhunski Android uređaji pariraju cenom.

Ipak, kada se pogledaju opcije kao što je nabavka telefona preko paketa mobilnih operatera mobilni telefoni su svima dostupniji nego li ikada do sada i uz plaćanje na rate je moguće lakše doći i do najprestižnijih telefona.

 

Ažuriranje softvera

Update operativnog sistema uređaja je neophodan kako bi ste dobili nove funkcionalnosti i očuvali bezbednost svog telefona. Međutim, dok Apple ažuriranje softvera čini dostupnim za sve korisnike istog dana, kod Androida, zbog velike raznolikosti modela i proizvođača, često se dešava da na update morate sačekati dok ne postane dostupan za vaš model.

 

Personalizacija uređaja

Apple uređaji važe za telefone koji, pored zamene pozadinske slike i postavljanja različitih zvukova notifikacije, ne nudi baš previše opcija za personalizaciju. Mada se ovo vremenom menja tako da iPhone nudi sve više različitih mogućnosti, Android ovde poseduje veliku prednost jer, sve što vam padne na pamet, čini mogućim.

Naravno, ima korisnika kojima je ovo od najveće važnosti, ali i onih koji vole jednostavnost i predvidivost. Odluka je samo vaša.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit