Android Vs iOS – koji je vaš par opanaka?

Mobilni telefoni su sve bolji i bolji. Odabir sledećeg uređaj više nije stvar odabira najboljeg telefona na tržištu, već mobilnog telefona koji će najadekvatnije odgovarati vašim specifičnim potrebama. Ukoliko i vi razmišljate o tome koji telefon će biti vaš naredni, prvo pitanje je koji je pravi operativni sistem za vas – Android ili iOS?

Iako su i jedan i drugi sistem odlično razvijeni i korisnicima omogućavaju da urade sve što im je potrebno, postoje neke ključne razlike između njih koje mogu biti ključna stvar za odluku.

 

Android Vs iOS – lakoća korišćenja

Jedna od glavnih razlika između Androida i iOS je navigacija zasnovana na svajpovanju, odnostno skrolovanju prstima po ekranu telefona.

S jedne strane, iPhone je, pre par godina, u potpunosti prešao na ovaj način upravljanja telefonom i izbacio Home dugme za povratak na početni ekran. S druge strane, Android uređaji, sa par izuzetaka, se još nisu oslobodili Home i Back tastera, pa je iOS ovde pobednik.

 

App Store Vs Google Play

U Android prodavnici postoji 2.1 milion aplikacija, dok Apple prodavnica nudi 1.8 miliona. Međutim, većina najpopularnijih aplikacija postoji za oba operativna sistema, pa s te strane nećete ostati uskraćeni za koju god opciju da se odlučite.

Ipak, iOS prednjači po pitanju bezbednosti i strogosti kada je u pitanju odlučivanje koja aplikacija će biti odobrena za postavljanje na App Store, dok je Play Store znatno liberalniji po ovom pitanju.

Zbog svega navedenog ukoliko se odlučite za Android potrebno je da malo više pažnje posvetite cyber higijeni i tako minimalizujete mogućnost da skinete neku aplikaciju koja bi mogla biti štetna po vas.

 

Pitanje privatnosti

Prema svojoj politici privatnosti Apple tvrdi da ne prikuplja podatke svojih korisnika (poput pretraga izvršenih na internetu). Neophodni podaci se čuvaju na samom uređaju, a samo mala količina njih se šalje na Apple servere kako bi bili analizirani, a i tada su potpuno anonimni i koriste se samo za poboljšanje korisničkog iskustva.

Android, na drugoj strani, kao proizvod Googla, dizajniran je da skuplja što je moguće više podataka. Kako navode iz Googla ovo se čini kako bi korisničko iskustvo bilo maksimalno personalizovano, kao i prikazivanje reklama na različitim platformama. Svakako, Google obećava da su prikupljeni podaci zaštićeni, a potrebno je da korisnici budu svesni da su njihovi podaci i pod politikom privatnosti proizvođača telefona.

 

Još par stvari

Prilikom odabira Android Vs iOS potrebno je imati u vidu cene uređaja. IPhone uvek dolazi sa premijum cenom, dok je u Android univerzumu na raspolaganju paleta telefona različitog cenovnog ranga.

Takođe, Google nudi neograničen prostor za čuvanje fotografija na Google Driveu (fotografije su kompresovane, ali i dalje u pristojnom kvalitetu), dok Apple besplatno daje samo 5 GB na iCloudu, a ovo može biti malo za većinu korisnika.

Svakako, ovde postoji još čitav niz stvari koje vam mogu izgledati privlačno ili odbojno prilikom odabira Android Vs iOS – mogućnost korišćenja eksternih memorijskih kartica, kompatibilnost sa pametnim satovima, mogućnost kustomizacije ikonica itd. Sve ovo uzmite u obzir kada birate svoj novi telefon.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit