App Store u Srbiji

app store u srbiji

Kompanija Apple najavila je da svoj App Store, od aprila, proširuje na još 20 zemalja među kojima se napokon našla i Srbija. Time se naša zemlja, iako među poslednjima u Evropi, konačno upisuje u ovu prodavnicu što znači da će vlasnici iPhone-a i iPad-a sada moći da koriste svoje plate kartice i, nadamo se uskoro, biti uključeni u Apple Pay sistem.

 

Dobra vest za developere

Otvaranje App Stora u Srbiji donosi benefite i developerima koji prave programe za Apple mobilne uređaje. Naime, programeri će sada moći da, bez problema i potrebe za zaobilaznim putevima, prodaju svoje aplikacije u App Storu.

Takođe, biće u mogućnosti i da naprave programe koji su namenjeni isključivo srpskom tržištu i tako zadovolje specifične domaće potrebe.

Sve u svemu, srpski programeri sada mogu da lakše posluju iz svoje zemlje i dobiju daleko veću vidljivost za svoje aplikacije na App Storu.

 

Kako se prebaciti na App Store Srbija

Svi koji u Srbiji koriste iPhone ili iPad to najverovatnije rade preko naloga koji se vodi na neku inostranu zemlju. Drugim rečima, bilo je neophodno dovijati se kako bi bilo moguće skidanje različitih aplikacija.

Sada za time više nema potrebe, budući da je dovoljno editovati svoj nalog i prebaciti ga na Srbiju.

Kako bi se to uradilo pravilno potrebno je ispratiti nekoliko koraka:

– Kao prvo, ukoliko imate kredit u App Storu potrebno je da bilans svedete na nulu.

– U narednom koraku odjavite se sa pretplatničkih servisa poput Apple Music.

– Na dalje je potrebno da pružite kompatibilni Payment Method za Srbiju budući da kartica koju ste ranije koristili možda neće biti prihvaćena u Srbiji.

– Proverite da li aplikacije koje imate instalirane ili ih želite podržavaju Srbiju. Naime, ukoliko je lokalnog karaktera može se desiti da aplikacija radi u, na primer, Americi, ali ne i u Srbiji, odnosno puštanje sadžaja neće biti moguće ako ste na srpskom App Storu. Recimo ovo se može dogoditi sa podcastovima.

Ukoliko vam sve ove stavke odgovaraju možete se prebaciti na App Store Srbija preko svog iPhone-a ili iPad-a na sledeći način:

– Uđite u Settings uređaja

– Kliknite na svoje ima, a onda na iTunes i App Store

– Zatim uđite u svoj Apple ID i odaberite View Apple ID

– Ulogujte se

– Potom kliknite na Country/Region, a zatim na Change Country or Region

– Odaberite Srbiju i štiklirajte Terms and Conditions.

– Unesite novu adresu i informacije za plaćanje.

I to je to. Prebacili ste se na App Store Srbija.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit