Apple 2020. lansira super brzi 5G iPhone

Za Apple fanove 2020. mogla bi biti veoma uzbudljiva s obzirom na glasine o izbacivanju 5G iPhona na tržište. Ova govorkanja dolaze nakon što se ovaj brend suočio sa problemima vezanim za pronalaženje pravog proizvođača za modem iPhona sledeće generacije.

 

Intelovo odustajanje od pravljenja 5G modema

Prvobitno, veorvalo se da će Intel biti brend koji će Apple snabdevati 5G modemima za iPhone. Zapravo, ova dva giganta su započela da rade na razvoju ovog modema i stvari su išle prilično glatko. Čak su se pojavile glasine da Intel radi na XMM 8160 5G čipu koji je trebalo da krasi unutrašnjost novog iPhone uređaja.

Međutim, pojavili su se problemi pošto Intelovi inženjeri nisu ispratili zadate rokove. Iz ovoga se izrodio niz pretpostavki o mukama u proizvodnom procesu. Usledilo je Intelovo saopštenje da u potpunosti odustaju od pravljenja 5G modema i, ne samo to, već da se u potpunosti isključuju iz 5G trke.

Ovakve vesti zadale su jak udarac glavešinama iz Apple-a i značile da će morati da potraže novog dobavljača. S obzirom da je 5G tehnologija tek u povoju, samo mali broj kompanija radi na njima što je potragu učinilo još težom.

 

Rešenje je bio Qualcomm

Qualcomm se pojavio kao moguće rešenje za brend iz Kupertina, međutim, postojalo je jedno veliko “Ali”. Apple i Qualcomm su bili zapetljani u sudske procese već izvesno vreme. Srećom, početkom aprila 2019. godine glavešine obe kompanije uspele su da sednu za isti sto i džentlmenski reše svoje nesuglasice.

“Nagodba uključuje to da će Apple platiti Qualcommu izvesnu sumu. Kompanije su, takođe, postigle dogovor o šestogodišnjem licenciranju, uz mogućnost produženja za još dve godine i višegodišnji dogovor o snabdevanju čipsetovima”, glasilo je zvanično saopštenje iz Apple-a.

Nakon toga put za dalju saradnju bio je u potpunosti prohodan. Tako su podstaknute snažne glasine o tome da je Apple pronašao rešenje za svoje 5G modeme.

U ovom trenutku ostaje da sačekamo zvaničnu potvrdu ovih nagađanja.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit