Apple iPhone 12 mini vs iPhone SE

iPhone 12 mini vs iPhone SE

Preferirate kompaktne mobilne telefone, a Apple je brend vašeg izbora. Na raspolaganju sada imate dva „mala“ telefona ovog brenda iPhone 12 mini i iPhone SE. Pitanje je samo, koji je pravi izbor za vas i vaše potrebe.

 

Glavne razlike između ova dva uređaja

U karakteristikama koje slede prvo navodimo podatke za iPhone 12 mini, a potom za iPhone SE:

 

  • Ekran: 5.4″ (2340 x 1080 pixels) OLED vs 4.7″ (1334 x 750 pixels) LCD display
  • Čipset: Apple A14 5nm vs Apple A13 7nm
  • RAM memorija: 4GB vs 3GB
  • Konektivnost: 5G vs 4G LTE
  • Kamera: 12MP main + 12MP ultrawide dual-camera system vs 12MP single camera
  • Baterija: 2227mAh vs 1,821mAh battery
  • Dimenzije: 131.5 x 64.2 x 7.4 mm vs 138.4 x 67.3 x 7.3 mm

 

Dizajn – novo ili staro

Još kada se pojavio na tržištu iPhone SE je kritikovan zbog svog zastarelog dizajna koji uključuje „čelo“ i „bradu“. S druge strane iPhone 12 mini, kao i ostali modeli nove generacije Apple uređaja, na vrhu ekrana ima „zub“ koji se baš i ne dopada svima.

Opet, dok je kućište SE oblih ivica, što je izgled poznat već nekoliko godina unazad, 12 mini ima ravne ivice i „kockasti“ izgled koji, iako predstavljen kao novi, zapravo je već viđen kod starijih modela.

Ipak, kada već govorimo o kompaktnim telefonima, 12 mini ima manje fizičke dimenzije nego li SE, ali zapravo poseduje veći ekran.

 

Performanse

Iako se može pomisliti da je A13 Bionic čipset „star“, sve na SE prosto leti, tako da korisnik ima dovoljno snage za sve što mu je potrebno. S druge strane 12 mini poseduje, bez sumnje, znatno snažniji A14 čipset poslednje generacije što ga, na duže staze, čini sposobnijim uređajem, posebno što poseduje i više RAM-a.

Drugim rečima, ukoliko telefon ne menjate često već na 4-5 godina, 12 mini je bolja opcija. U suprotnom, odabirom SE uređaja nećete napraviti prevelik kompromis, naročito ukoliko se ima u vidu da je ovaj telefon drastično jeftiniji od svog konkurenta.

U računicu treba uzeti i činjenicu da 12 mini poseduje 5G konektivnost. Iako 5G još uvek nije dostupan svuda u svetu, treba imati na umu da predstavlja budućnost povezivanja na internet.

U ovom tekstu samo ćemo spomenuti da postoji ogromna razlika u kvalitetu sistema kamera na ova dva uređaja i da 12 mini ima ogromnu prevagu na ovom polju.

Za kraj osvrnimo se i na baterije koje imaju ova dva uređaja. I jedan i drugi iPhone nisu šampioni. Zapravo SE će teško uspeti da izdrži čitav dan na jednom punjenju, dok će 12 mini, zahvaljujući boljem i štedljivijem ekranu i čipsetu, ali i većem kapacitetu baterije ipak izdržati oko sat i po vremena duže.

Koji telefon ćete radije odabrati, na kraju, zavisi samo od vas. Sasvim logično, SE kao nešto stariji uređaj ima više nedostataka u odnosu na mlađeg brata, ali to pokriva nižom cenom.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit