Apple predstavio novi iOS 13 – Dark Mode konačno na iPhoneu

Kompanija Apple predstavila je novi operativni sistem za svoje mobilne telefone iOS 13 koji će biti dostupan vlasnicima iPhona od jeseni. Kako se i pretpostavljalo, iOS 13 korisnicima donosi dugo očekivani Dark Mode koji je moguće namestiti da se uključuje nakon zalaska Sunca ili u željeno vreme.

Naravno, ovo nije jedini novitet koji je Apple integrisao u svoj novi operativni sistem za mobilne telefone.

 

Brzina i funkcionalnost

Prva stvar koju će korisnici moći da uoče jeste brži rad iPhona pod novim operativnim sistemom. Otključavanje uređaja prepoznavanjem lica brže je za 30%, a aplikacije se, pod iOS 13, otvaraju dva puta brže nego li ranije i biće duplo manje prilikom downloada.

Tastatura na iPhonu je dobila novu funkcionalnost – swipe opciju za unos teksta koja je, istini za volju, odavno prisutna na Android telefonima.

Takođe, poboljšana je i zaštita privatnosti pa sada možete dozvoliti aplikaciji da – samo jednom, bude u mogućnosti da vidi vašu lokaciju, a omogućeno je i praćenje kako aplikacija tačno koristi vašu lokaciju.

Dodatno, Apple uvodi i mogućnost logovanja preko Apple sistema. Drugim rečima, možete koristiti iOS 13 kako bi se lako logovali u aplikacijama. Ova mogućnost podrazumeva da će Apple aplikaciji slati jedinstveni nasumični ID, a ukoliko aplikacija traži vaš pravi email, možete izabrati da joj ga pošaljete. Ako ne, biće kreiran nasumčni od strane Apple.

 

Update preinstaliranih aplikacija

Aplikacije koje dolaze već instalirane na iPhone dobile su takođe razna poboljšanja.

Prvo, mape imaju novi korisnički interfejs, a Look Around je glavni novitet. U pitanju je Appleova verzija Google Street View opcije.

Poruke na iPhonu su takođe dobile poboljšanja. Sada je u poruku moguće dodati svoje ime i Memoji tako da, ukoliko šaljete SMS osobi koja nema vaš broj, ona lako može znati ko joj piše. Sami Memojiji sada mogu biti bolje personalizovani, a tu su i Memoji stikeri koji će raditi na svim uređajima koji imaju A9 ili noviji čip i mogu se koristiti u različitim aplikacijama, budući da su integrisani u samu tastaturu. Memoji, s druge strane, ostaju dosupni samo na uređajima sa FaceID kamerom.

Izmene su načinjene i kada je Siri u pitanju. Dobila je bolji glas koji zvuči manje robotski, a postala je pametnija i može da vam pročita poruke ukoliko nosite slušalice, pušta program sa preko 100.000 radio stanica i, za svoje prečice, dobila je zasebnu aplikaciju.

Na kraju, spomenućemo još jednu značajnu novinu. Naime, Files aplikacija može da deli foldere preko iCloud Drivea i da pristupa fajlovima sa SD kartica i USB drive memorija.

I sve ovo dolazi nam na jesen.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit