Apple ubacuje USB-C port na iPhone 14 Pro modele?

Apple ubacuje USB-C port na iPhone 14 Pro modele?

Prema najnovijim glasinama kompanija Apple navodno će, na iPhone 14 Pro modelima dosadašnji Lightning port napokon zameniti USB-C priključkom. Ova informacija je potvrđena iz nekoliko izvora, a kako se navodi, postoje tri razloga zbog kojih je doneta ova odluka.

Brži prenos podataka

Prvi razlog je veća brzina prebacivanja podataka koju nudi USB-C port.

Na primer, ProRes funkcija na iPhone 13 Pro telefonima će takođe biti dostupna na iPhone 14 Pro modelima i doneće profesionalno postprodukciono editovanje slika i videa visokih performansi. ProRes zauzima mnogo prostora za skladištenje i obično ga koriste profesionalci koji treba da izvezu video na svoje računare. Ali problem je u tome što Lightning kabl koristi UBS 2.0 brzine prenosa.

Recimo da snimite dva sata 4K videa koji zauzima oko 720 GB. Datoteci te veličine bi trebalo 3 sata i 45 minuta da se prenese na računar. Međutim, ako bi se taj fajl preneo pomoću USB-C tehnologije, video bi bio prekopiran za samo dva minuta i 38 sekundi.

Zahtev Evropske unije

Drugi razlog da Apple pređe na USB-C za iPhone je predlog u Evropskoj uniji koji bi mogao da primora da svi elektronski uređaji budu opremljene USB-C portom. Tehnološke kompanije koje se ne budu pridržavale ovog pravila suočiće se sa kaznama.

Prema glasinama, Apple veruje da, ako koristi USB-C za iPhone 14 Pro modele, to bi se moglo smatrati gestom dobre volje i omogućiti im da izbegnu kazne ukoliko zadrže Lightning port na telefonima koji nisu Pro.

Ekologija

Poslednji razlog Appla, kako se veruje, je taj što bi prelazak na USB-C pomogao životnoj sredini. Naime, ideja vodilja je da svi imamo univerzalni punjač za sve elektronske uređaje kako bi svet bio manje zatrpan elektronskim smećem izazvanim punjačima i kablovima.

Ovo je i razlog zbog kog su veliki proizvođači telefona širom sveta prestali da uključuju punjače u kutiju sa svojim novim telefonima.

Da li će Apple zaista učiniti ovaj korak koji mnogi korisnici sa nestrpljenjem očekuju, ostaje da se vidi. Do izlaska iPhone 14 modela možemo samo da nagađamo.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit