Čemu služi RAM memorija na mobilnom i koliko je bitna za rad telefona?

Dešava vam se da vaš telefon sporo radi, koči, baguje i greje se? Da li vam se baterija brzo prazni? Uzrok svega toga može biti nedostatak RAM memorije na vašem mobilnom telefonu.

“Kako to da rešim kada ne mogu da nadogradim RAM?”, “Da li će telefon nastaviti da radi loše?”, možda se pitate.

Rešenje postoji i, što je najlepše od svega, jednostavno je, brzo i neće vas koštati ništa.

Više RAM-a manje problema

RAM je skraćenica od “Random Accsess Memory” ili prevedeno na srpski, radna operativna memorija. Ona služi kao jedna vrsta skladišta u kome se, privremeno, čuvaju podaci kako bi brže mogli da budu korišćeni. Sama RAM memorija zapravo omogućava procesoru u mobilnom telefonu dve stvari:

  1. da, velikom brzinom, pristupi podacima,
  2. da, u istom momentu, koristi više aplikacija.

Šta ovo zapravo znači? Znači da što više RAM memorije poseduje sam telefon, brže će raditi, a šanse da se jave problemi sa usporavanjem rada telefona, seckanje aplikacija, brzo trošenje baterije, su manji.

Ako na telefonu imate dovoljno slobodne RAM memorije, dozvoljavate mu da u pozadini drži više aplikacija u stanju pripravnosti kako bi one odmah bile spremne za nastavak korišćenja, bez ponovnog učitavanja. To znači da, kada pokrenete aplikaciju ili igricu, ona se učitava u RAM-u i sve dok se nalazi u njoj, možete da joj se vraćate i nastavite tamo gde ste stali bez ponovnog učitavanja.

Ko vam “jede” RAM?

Dakle, svaka aplikacija koju ste otvorili na svom telefonu, troši RAM memoriju. Čak i ako je ostavljena samo da radi u pozadini, aplikacija će “jesti” RAM.

“Žderači” memorije su live wallpaper-i (pozadine koje se mrdkaju), ali i widget-i koji se stalno osvežavaju, odnosno stupaju u kontakt sa nekim serverom. Takvi su recimo vremenska prognoza, elektronska pošta, društvene mreže, odnosno widget-i za sve one aplikacije od kojih stalno dobijate informacije o lajkovanju, komentarima, novim postovima…

Kako osloboditi RAM u 3 koraka?

Prva stvar koju možete uraditi jeste redovno proveravanje aplikacija koje su aktivne u pozadini. Ako vam nisu potrebne, stopirajte ih i sprečite da negativno utiču na performanse vašeg telefona.

U zavisnosti od verzije Androida na svom mobilnom telefonu, to možete uraditi u kategoriji „Aplikacije“ ili „Menadžer aplikacija“, a stopiranje se postiže odabirom opcije „Disable“. Ovo možete uraditi samo za sistemske aplikacije, dok za one skinute sa Google Play prodavnice ne postoji takva opcija.

Drugo, prestanite da koristite animirane pozadine, tranzicije. Da, vaš operativni sistem će izgledati malo siromašnije, ali će zato telefon raditi mnogo brže.

Treće, koristite aplikacije za poboljšavanje performansi. Aplikacije poput Clean Mastera mogu učiniti mnogo toga za vaš telefon, ali jedna od opcija je i Memory Boost opcija koja vam omogućava da očistite RAM i to direktno sa homescreena.

Dakle, pre nego što donesete zaključak da vam je telefon postao suviše spor i da je vreme za novi, pokušajte da primenite ova tri koraka. Možete dobiti telefon koji radi baš kako vi to želite i uštedite novac.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit