Da li 5G telefon može da obezbedi brz internet za celu kuću

Da li 5G telefon može da obezbedi brz internet za celu kuću

Kada se priča o 5G telefonima tema su uglavnom kvalitetni video pozivi, brzo skidanje filmova i povećane mogućnosti video igara. Međutim, šta se dešava ako 5G telefon iskoristite kao hot-spot na koji će te priključiti drugi uređaje u kući?

 

Testiranje 5G hot-spota

Istina, 5G mreža kod nas još nije zaživela, ali taj dan nije tako daleko. Ukoliko bi 5G telefon mogao da obezbedi internet za sve vaše potrebe, to bi mogla da bude značajna ušteda u vašem budžetu.

Techradar je sproveo eksperiment gde je na 5G telefon kao hot-spot priključio tablet, dva laptopa, jedan desktop računar i jedan mobilni telefon. 5G mreža koju su koristili imala je najveću brzinu od 200mbps, mada je većinu vremena bila na 20mbps.

Dakle, na mrežu je stalno bilo prikačeno 4 do 5 uređaja i ono što je najinteresantnije pitanje jeste koliko je na njima bio brz internet u trenutku kada je bio najbrži.

Na desktopu računaru top brzina bila je 50mbps što je impresivna brojka. Zapravo dva puta veća nego li prosečan Wi-Fi. Ono što je najbolje jeste činjenica da su veoma slične brzine bile prisutne i na svim ostalim uređajima.

 

Šta je rađeno na mašinama

Dakle, ovo su rezultati koji su bili više nego obećavajući. Tokom testiranja uređaji su korišćeni za različite zadatke. Strimovanje muzike, surfovanje po društvenim mrežama, online igranje video igara… Tokom igranja League of Legends ping je iznosio 40 što nije fantazmagorična cifra, ali je zapravo odlična kada se ima u vidu da je sve rađeno preko hot-spota telefona.

Jedna od retkih stvari koja nije radila besprekorno bilo je korišćenje konzole za igrice koja je postizala brzinu od „samo“ 3.9mbps. Ovde je dolazilo do problema sa video chatom koji se prekidao nakon nekoliko minuta.

Nakon nedelju dana korišćenja 5G telefona kao hot-spota zaključak je da zapravo sve radi kako treba uz mestimična štucanja koja se kod većine regularnih korisnika neće ni pojaviti. Uz to, prema cenama u Engleskoj, ovakav internet je ispao jeftiniji nego li regularni za nekih tridesetak procenata.

Na kraju, potrebno je imati u vidu par stvari. Prvo, ako izađete iz kuće i ponesete telefon sa sobom, vaš dom ostaje bez interneta. I drugo, ovakav način korišćenja telefona dovodi do toga da se on prilično ugreje, a to potencijalno može dovesti do kvara na telefonu.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit