Da li brzo punjenje „skraćuje“ životni vek baterije telefona?

Da li brzo punjenje skraćuje životni vek baterije telefona?

Danas je vreme najtraženija “roba”, pa otuda nije ni čudo što svi gledamo da nabrzaka napunimo telefon. No, ipak postoji jedna važnija stvar od brzine punjenja, a to je da li će baterija mobilnog “držati” dogodine. Znamo da određeni načini punjenja skraćuju život baterije, ali šta je sa brzim punjenjem telefona?

Šta je brzo punjenje?

U jednom od prethodnih tekstova već smo pokrili šta je brzo punjenje, ali nije na odmet i da se podsetimo. Kao što sam termin kaže, to je način punjenja koji omogućava bateriji telefona da za tili čas dođe do 100%. 

Isprva su samo premium modeli imali mogućnost brzog punjenja, ali sada, u 2022. godini, nije nečuveno da pametni telefoni iz srednje klase dolaze sa tom opcijom, te brzim punjačem.

Da li brzo punjenje oštećuje bateriju telefona?

Pomislili biste da brzi punjač može da bude opasan po bateriju vašeg pametnog telefona, ali na osnovu temeljnog istraživanja utvrđeno je da brzo punjenje ne uzrokuje više štete od standardnog punjenja. 

Da, mobilni će se zagrejati, ali ta temperatura neće dostići ekstremne stepene koja bi oštetili bateriju. Glavni način skraćivanja životnog veka baterije mobilnog telefona jeste putem neispravnog načina punjenja.

Sada se sigurno pitate kako izgleda neispravan način punjenja. Pa, kada puna ili gotovo puna baterija telefona stoji neprestano na punjaču, to skraćuje njen “životni vek”. U prevodu, ako nastavite da punite telefon iako je baterija na 100%, bilo brzim ili standardnim punjačem, vremenom ćete oštetiti bateriju.

Koristiti brzo punjenje ili ne?

Sve je pitanje ličnog izbora, ali ne postoji značajnih problema koji bi vas sprečili da brzo punite svoj mobilni. Ako želite da skratite vreme koje pametni telefon provodi na punjaču, onda je brzo punjenje prava stvar za vas.

Ukoliko baterija na vašem pametnom telefonu više “ne drži” kao nekada, možda je vreme za promenu iste. Promobi je ovlašćeni servis za iPhone, Samsung, Huawei, Honor, Motorola, Lenovo, Asus i Vivo telefone.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit