Da li oznaka vodootporan zaista znači da je mobilni otporan na vodu?

Ako imate flagship telefon novije generacije možda ste videli da poseduje oznku IP (Ingress Protection) koja znači da ulazi u kućište telefona imaju zaštitu od prašine i vode. Međutim, da li oznaka “vodootporan” zaista i znači da je mobilni telefon otporan na vodu? Da ga možete potopiti u more tokom plivanja, roniti sa njim ili se makar tuširati sa telefonom u ruci, bez rizika od oštećenja uređaja koje će zahtevati popravku?

Ne ulazi u garanciju

Određeni modeli telefona, poput iPhona 7, Samsunga S8i novijih modela, iako imaju IP oznaku, ne podležu garanciji ukoliko zarade oštećenje izazvano vodom.

Proizvođači čak daju i uputstvo da telefon ne sme u slanu vodu, a preporučuju i da se ne sunčate sa telefonom u ruci.

S druge strane, i slatka voda može biti opasna, pogotovo u kombinaciji sa sapunom, šamponom ili nekim deterdžentom.

Šta zapravo znači IP oznaka?

IP68 sugeriše da uređaj ima zaštitu od prašine i vode. Ali, ako se iza IP slova nalazi broj „0“ ili “X”, to znači da zaštita ne postoji.

Inače, prvi broj u IP oznaci označava nivo zaštite od ulaska stranih tela (masnoće sa prstiju ili prašine na primer), dok drugi označava zaštitu od vode – kapljica, naleta raspršene vode, dubine koju uređaj trpi i sl.

Tako IP68 znači da je telefon otporan na prašinu (6), dok broj 8 označava da se telefon može uroniti u slatku vodu maksimalne dubine 1,5 metara, u dužini do pola sata.

Vodite računa o telefonu

Ukoliko telefon koji ima IP68 oznaku držite u zaštitnoj maskici, to što će pokisnuti obično neće imati nikakvih posledica. Međutim, ako je telefon često na suncu, trpi izloženost visokim temperaturama ili mu grubo “otvarate leđa” i slično, zaštitne gumice se mogu osušiti. Time će zaptivenost telefona biti narušena, a samim tim, otvorena mogućnost lakšeg prodora vode u unutrašnjost.

Takođe, ukoliko telefon često dajete maloj deci, a ona ga grizu, stavljaju u usta ili im balice cure po telefonu, može doći do korodiranja nekih delova i kvara koji nije pokriven garancijom proizvođača.

Zato, bez obzira na oznake, čuvajte svoj telefon od vlage, tečnosti i toplote. Obećavamo, duže će vam trajati i bolje će raditi.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit