Da li znate koji su noviteti koje nam Apple sprema u narednom periodu?

Da li znate koji su noviteti koje nam Apple sprema u narednom periodu?

Apple nas iz godine u godinu obraduje novim proizvodima, unapređenim dizajnom i operativnim sistemima. Ove godine je rešio da se fokusira na poslednju stavku i uneo je brojne promene kako bi unapredili i olakšali korisničko iskustvo. U nastavku se nalaze noviteti iOS 15, iPadOs 15 i MacOS Monterey operativnih sistema.

Noviteti iOS 15 operativnog sistema

U novom iOS 15 operativnom sistemu, Apple je predstavio nekoliko poboljšanja za FaceTime. Sada je dostupan gridview i portrait mode za video pozive, što korisnicima pruža opcije za prikazivanje više osoba ili fokusiranje na jednu osobu tokom razgovora. Pored ovoga, FaceTime pozivi sada podržavaju Spatial Audio sistem. Ovaj sistem odašilje zvuk sa mesta gde je osoba locirana na ekranu, stvarajući prirodnije iskustvo. Uz to, korisnici mogu deliti linkove za zakazane video pozive i pridružiti se FaceTime pozivima putem browsera na Android i Windows uređajima.

Notifikacije u iOS 15 su redizajnirane i dosta preglednije. Dodate su kontakt fotografije za korisnike u notifikacijama, a ikonice u okviru menija su veće i lakše za pritisak. Novina je i notification summary, koji grupiše notifikacije prema prioritetima i načinu korišćenja aplikacija. Takođe, Weather aplikacija ima potpuno novi dizajn sa fullscreen mapom unutar aplikacije i animacijama koje prikazuju poziciju sunca. Dizajn teme se menja u skladu sa vremenskim uslovima, a notifikacije mogu obavestiti korisnike o nadolazećim kišama ili snegu.

Šta je novo u Apple iPadOS 15 operativnom sistemu?

Apple je početkom maja predstavio iPadOS 15 operativni sistem koji omogućava da iPad postane više od igračke. 

Jedna od ključnih novina je mogućnost prilagođavanja Home Screen-a prema sopstvenim željama i korišćenje prečica. Prečice sada imaju novi format koji ih čini praktičnijim na većim ekranima, a tu su i nove iPad prečice kao što su Find My, Contacts, Game Center, Mail i druge. Multitasking je takođe unapređen, omogućavajući korisnicima lako prebacivanje između full screen-a, split view-a i slide over-a.

Jedan od značajnih noviteta u iPadOS 15 je Focus funkcija, koja pomaže u smanjenju distrakcija i omogućava korisnicima da se fokusiraju samo na jedan zadatak. Focus filtrira notifikacije na osnovu trenutne aktivnosti. Korisnici ga mogu ručno podesiti ili odabrati jedan od ponuđenih profila, na primer, tokom radnog vremena ili pripreme za spavanje. Novi sistem notifikacija sakuplja i organizuje notifikacije koje se mogu prikazati korisnicima u željenom trenutku, na primer, ujutru ili uveče, što je korisno za praćenje događaja tokom dana.

Nove unapređene funkcionalnosti u Apple MacOS Monterey operativnom sistemu

Kada je u pitanju novi operativni sistem za računare – MacOS Monterey, poznat i kao MacOS 12. Ova nova verzija donosi niz novih funkcija koje će omogućiti korisnicima da rade efikasnije i da poboljšaju svoje iskustvo na Apple uređajima.

Jedna od glavnih novina je poboljšani Safari pretraživač koji sada ima redizajnirane kartice (tabs). Korisnici mogu videti više sadržaja na stranici na kojoj se nalaze, a novi traka sa karticama (new tab bar) kombinuje kartice, traku sa alatkama i polje za pretragu u jedan kompaktni dizajn. Takođe, uz pomoć grupisanja kartica (tab groups), korisnici mogu jednostavno upravljati i organizovati kartice koje se sinhronizuju između Mac, iPhone i iPad uređaja.

MacOS Monterey takođe uvodi aplikaciju Shortcuts na Mac računarima. Ova aplikacija omogućava korisnicima da lako izvršavaju zadatke, a Apple će ponuditi širok izbor unapred napravljenih prečica.

Universal Control funkcionalnost omogućava povezivanje Mac računara sa iPad-om, odnsno korišćenje jedanog miša ili tastature/trackpada za kontrolu oba uređaja. Takođe je moguće prevlačenje sadržaja preko ekrana iPad-a pomoću MacOS miša, kao i jednostavno povlačenje podataka između uređaja. 

AirPlay to Mac omogućava korisnicima da direktno prikažu, prezentuju i podele sadržaj sa svog iPhone ili iPad uređaja na ekranu Mac računara. Takođe je moguće koristiti Mac zvučnike kao AirPlay zvučnike, što omogućava korisnicima da, na primer, koriste Podcast aplikaciju za slušanje muzike ili programa, ili da koriste Mac kao dodatni zvučnik u okviru više prostorija.

Notes aplikacija ima nove funkcionalnosti, uključujući Quick Note koji korisnicima omogućava da brzo zapišu beleške u bilo kojoj aplikaciji ili sistemu. Kolaborativne beleške takođe imaju nove mogućnosti, kao što su označavanje (mention) drugih korisnika i Activity view koji prikazuje sve izmene. Slično kao u iPadOS 15/iOS 15, macOS Monterey takođe dobija Focus funkcionalnost koja pomaže korisnicima da se fokusiraju na određene zadatke.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit