Dark Mode na iOS 13 dokazano produžava trajanje baterije na uređajima sa OLED ekranom

Dark Mode na iOS 13

Nakon lansiranja iOS 13 operativnog sistema za iPhone Dark Mode je, možemo reći konačno, postao dostupan vlasnicima ovih uređaja. Testiranja su pokazala da ova opcija zaista produžava trajanje baterije na svakom iPhonu koji ima OLED ekran.

 

Ukratko o Dark Modu

Aktiviranje Dark Moda pozadinu na telefonu (naravno, ukoliko koristite preinstalirane pozadine prilagođene za ovaj režim rada) prebacuje na njenu tamniju verziju. Istovremeno, većina, ako ne i sve aplikacije koje imate, takođe mogu biti prebačene u ovaj režim rada koji omogućava da se manji broj piksela na ekranu aktivira. Time se, automatski, štedi baterija.

Takođe, korisnicima iPhona omogućeno je da odaberu vreme kada će Dark Mode biti aktivan ili, ukoliko žele, mogu ga ostaviti uključenim sve vreme.

Ipak, testiranje je pokazalo da postoje razlozi da iPhone stalno držite u ovom modu.

 

Testiranje Dark Moda

Testiranje je sproveo PhoneBuff koristeći dva potpuno napunjena iPhone XS telefona na kojima je rađen niz istovetnih različitih zadataka u Dark i Light Modu. Između ostalog, neki od zadataka bili su kucanje teksta u Messages aplikaciji, skrolovanje kroz Twitter, puštanje YouTube videa i pristupanje Google mapama.

Na oba uređaja ekran je imao osvetljenje od 200 nita i bili su prikačeni na istu Wi-Fi mrežu.

Šta se dogodilo?

U trenutku kada se telefon sa Light Modom isključio, onaj sa Dark Modom pokazivao je da je ostalo još 30% baterije. Dakle, u pitanju je značajna razlika između ova dva moda i jasan razlog da svoj iPhone stalno držite u Dark Modu.

Nažalost, ukoliko imate Apple telefon sa LCD ekranom, kao što je to iPhone 11 ili iPhone XR, Dark Mode vam neće obezbediti dodatno trajanje baterije. Naime, kod ove vrste ekrana pixeli su aktivni sve vreme dok je displej uključen, čak i kada prikazuju crnu boju, tako da uštede u energiji, zapravo, nema.

Ipak, to vam ne smeta da iskoristite cool izgled Dark Moda na svom uređaju.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit