Google assistant uskoro omogućava slanje poruka bez otključavanja telefona

Korišćenje glasovnih komandi za interakciju sa Google assistant je veoma zgodna stvarčica (naravno potrebno je da govorite engleski). Međutim, da bi ovo bilo moguće, telefon mora, u najvećem broju slučajeva, da bude otključan, a to, iako je odlično za bezbednost, zna da bude nezgodno. E zato Google eksperimentiše sa slanjem poruka glasom preko Google assistenta, bez otključavanja uređaja.

 

Pošalji poruku

Ova opcija bi trebalo da radi tako što će je korisnik aktivirati izgovaranjem “send a text”. Nakon toga Google assistent spremno čeka da čuje ime osobe iz imenika kojoj SMS poruka treba da bude poslata, a zatim i tekst poruke.

Nakon što obavi zadatak, Google assistent će dati vizuelnu i verbalnu potvrdu da je tekstualna poruka poslata.

Inače, ukoliko sada pokušate da uradite isto ovo na svom telefonu, uređaj će zatražiti da otključate telefon.

Nakon što to učinite, sve će teći glatko i Google assistant će bez greške uraditi posao slanja poruke.

 

A bezbednost?

U ovom trenutku ne postoje nikakve informacije o tome da li će ova opcija zasigurno biti stavljena na raspolaganje korisnicima i, ako da, kada će se to tačno dogoditi. Takođe, postoje indicije da inženjeri iz Googla pomno rade na dodavanju dodatnog sloja zaštite.

Iako nije poznato kako će obezbediti zaštitu privatnosti podataka – govorka se o mogućnosti ubacivanja prepoznavanja glasa – bez nje čitav uređaj može biti izložen riziku da bude kompromitovan.

Slanje poruka bez otključavanja telefona sada se nalazi u Beta fazi testiranja i njoj ima pristup samo nekoliko modela uređaja koje pokreće najnoviji operativni sistem Android Q beta.

Preliminarni rezultati pokazuju da sama opcija radi besprekorno, tako da je njena budućnost najvećim delom zavisi od uspešne implementacije sigurnosnih protokola.

U svakom slučaju, ova opcija je nešto čemu se veliki broj korisnika unapred raduje, ali i stavka koja bi mogla omogućiti nove inovativne opcije upravljanja telefonom putem glasa.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit