Huawei operativni sistem – najvažnije što je potrebno da znate

Kompanija Huawei razvija svoj operativni sistem za mobilne telefone kojim bi trebalo da zameni Android OS na nekim od svojih uređaja. Glasine o ovom operativnom sistemu kolaju već neko vreme, a Ričard Ju, visoki funkcioner Huaweija, nazvao ga je “Plan B” i naveo da se na njemu radi još od 2018. godine.

Kakav će biti novi OS? Na koji način će se razlikovati od Androida? Šta će omogućiti korisnicima?

Ovo je sve što je potrebno da znate o novom Huawei operativnom sistemu.

 

Hongmeng ili Ark OS

Koliko se zna, Huawei je, još prošle godine, u više zemalja podneo zahteve za zaštitu naziva Hongmeng. Na ovoj listi zemalja se nalaze Kanada, Južna Koreja, Novi Zeland, Kambodža i još pet zemalja. Zanimljivo je da se zaštita imena pokriva mobilne telefone, ali i računare, televizore koji se koriste u automobilima i čak robote.

Međutim, iako za to još ne postoji potvrda, postoji mogućnost da će novi operativni sistem biti pušten na tržište pod nazivom Ark OS.

Pod kojim god imenom se pojavio Huawei OS ono što je najzanimljivije korisnicima mobilnih telefona jeste da će moći da pokreće Android aplikacije. Naravno, do ovih aplikacija se neće dolaziti preko Google prodavnice već uz pomoć Huawei AppGallery – koji dolazi preinstaliran sa operativnim sistemom.

Budući da je Huawei zainteresovan da svoju prodavnicu napuni što pre, developerima je omogućeno da, bez nekih značajnih izmena u samom kodu, podignu svoje aplikacije na AppGallery.

Na ovaj način, vlasnicima Huawei mobilnih telefona biće omogućeno da nastave sa korišćenjem omiljenih aplikacija i nakon što dođe do izmene operativnog sistema.

 

Kada očekivati Huawei OS?

U svetlu postojećih ekonomsko-tržištnih tenzija između Kine i SAD, može se očekivati da će Huawei OS veoma brzo izaći na tržište.

Ričard Ju je izjavio da će se ovaj operativni sistem u Kini pojaviti tokom poslednjeg kvartala 2019. godine, dok se internacionalno može očekivati nekoliko meseci kasnije.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit