IPhone dobija novi displej za produžen život baterije?

Nove glasine vezane za kopaniju Apple sugerišu da bi ova kompanija mogla promeniti vrstu ekrana koji za izradu iPhone telefona kako bi produžila trajanje baterije. Naime, umesto OLED displeja budući iPhone telefoni mogli bi da koriste LTPO.

Nova tehnologija

Naime, Apple je od 2014. do 2018. godine podneo tri patenta vezanih za LTPO tehnologiju. Ali, šta je zapravo LTPO? U pitanju je film polikristalnih oksida koji su kreirani na niskim temperaturama, a koji kontroliše paljenje i gašenje piksela na ekranu mobilnog telefona, rezoluciju i frekvenciju rada panela.

Posledično, sve ovo pozitivno utiče na potrošnju baterije samog uređaja. Prema glasinama nova tehnologija mogla bi doneti između 5 i 15 procenata duže trajanje baterije na jednom punjenju.

Ono što je zanimljivo jeste to da Apple, navodno, na ovom projektu radi porpuno nezavisno od svojih partnera od kojih trenutno nabavlja ekrane za svoje uređaje. Ovo može značiti da će nova tehnologija, ukoliko i kada, bude ugledala svetlost dana, najverovatnije biti rezervisana samo za Apple uređaje.

Ali, veliko ali…

Nova tehnologija, pored svih benefita koje donosi, prema svemu sudeći, ima i nekih, ne tako pozitivnih, začkoljica.

Da izbegnemo previše tehničkih detalja, LTPO u ovoj fazi razvoja, zahteva korišćenje fizički većih tranzistora. To znači da ih ne može stati u ekran telefona onoliko koliko može kod OLED ekrana, odnosno da se radi o ekranima znatno manje rezolucije. A ko još želi da se vraća unazad i da ponovo ima pikselizovaniju sliku na telefonu?

S druge strane, primena LTPO tehnologije je u povoju što znači da je njena implementacija veoma komplikovana i skupa – verovatno čak i preko ivice isplativosti.

O uspešnosti daljeg razvoja LTPO tehnologije zapravo tek će se čuti. Ukoliko sve bude išlo prema planu, za očekivati je da će biti primenjena prvo na Apple Watchu, budući da koristi ekran manje veličine, a tek potom je možemo očekivati na iPhonu.

Kada će se sve ovo dogoditi? Definitivan odgovor ne postoji, ali imajući u vidu brzinu kojom se tehnologija danas razvija, nove ekrane možda ćemo videti već u sledećih godinu-dve dana.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit