Istorija pametnih telefona

Nijedan uređaj u istoriji nije postao u toj meri neodvojiv deo naših života poput smartphone-a. Pametni mobilni telefoni su tu za švrćkanje po Fejsu, slanje emailova, naručivanje hrane, pozive, poruke, navigaciju… Šta god da nam je potrebno ili nas interesuje, u najvećem broju slučajeva pomoć će nam doći preko smartphona.

Međutim, da li znate kako je sve počelo? Kako izgleda istorija pametnih telefona od samih početaka do modernih operativnih sistema poput Androida i iOS-a?

Prvi pametni telefon bio je…

ibm simon prvi pametni telefonVerovali ili ne istorija smartphona počela je još, danas davne 1994. godine. Za prvi pametni mobilni telefon obično se uzima IBM Simon, ”personalni komunikator” kako je bio okarakterisan ovaj začetnik istorije pametnih telefona.

Naravno, u vreme kada se  Simon pojavio pojam ”smartphone” nije postojao, ali to mu nije smetalo da bude desetak godina ispred svog vremena.

Naime, pored osnovnih funkcija telefonskog aparata, IBM Simon je imao kalendar, digitron, adresar, mogućnost pokazivanja svetskog vremena i pružao mogućnost zapisivanja beleški, touch screen tastaturu, slanja i primanja mailova i čak sposobnost da pušta fax (tu danas zaboravljenu tehnologiju).

Sve u svemu Simon je bio pravo čudo svog vremena i radio je pod specijalnom verzijom MS-DOS operativnog sistema, što ga je činilo džepnim računarom.

Zanimljivo, Simon je prodat u svega 50.000 primeraka, a na tržištu je opstao čitavih šest meseci. Ipak, to je bilo dovoljno da postane putokaz ka daljem razvoju mobilne tehnologije.

Drugi stepenik na putu pametnih telefona

Već 1996. godine finska Nokia na tržište izbacuje Nokia 9000 communicator sa operativnim sistemom GEOS 3.0 i setom moćnih aplikacija. Ovaj pametni mobilni telefon mogao je sve što i Simon plus grafički pretraživač interneta. Dizajnirana poput školjke, nakon otvaranja Nokia 9000 communicator je otkrivala punu QWERTY tastaturu sa direkcionim tasterima.

Kompanija Ericsson pokušavala je da održi korak sa konkurencijom. Kreirali su nekoliko modela, ali je svetlost dana ugledao jedino model GS88, ali je i on bio dostupan samo ograničenom broju ljudi. Ipak, 1999. godine Ericsson lansira R380 prvi telefon koji je poneo epitet ”pametni”. Ovaj smartphone je javnosti predstavio novi operativni sistem Symbian OS koji će nastaviti da dominira tržištem pametnih telefona sve do 2010. godine.

Za sve ovo vreme veliki Microsoft nije imao jasno definisanu viziju i tek se neobavezno bavio portabilnim uređajima, fokusirajući se na kreiranje mobilne verzije Windows operativnog sistema. Na vrhuncu svoje popularnosti Windows Mobile je, verovali ili ne, imao najveći udeo na američkom tržištu.

Pored ovih ”glavnih” igrača u istoriji pametnih mobilnih telefona svoju ulogu su imale i manje kompanije. Qualcomm je tako 1998. proizveo svoj PDQ 800, bucmasti uređaj preplavljen raznim problemima.

Iako ovakvi smartphone uređaji nisu imali značajnijeg efekta na krajnje korisnike, predstavljali su stepenice kojima se tehnologija uspinjala do današnjih visina.

Smartphone u svakom džepu

U istoriji pametnih telefona stajaće zabeleženo da, na svom početku, ovi telefoni nisu bili oberučke prihvaćeni od strane korisnika, a broj kupaca bio je relativno mali.

Prvi smartphone koji je bio dobro primljen bio je NTT DoCoMo i to u Japanu. On je koristio poseban internet poznat kao i-mode, a do kraja 2001. bilo je više od 40 miliona korisnika.

Međutim, ostatak sveta je kaskao. Mobilni telefon bio je stvar koju su imali samo pojedinci kojima je bio potreban za poslovne svrhe. S druge strane, njihova poveća cena značila je da nije mogao svako ni da ih priušti.

BlackBerry je tada promenio sve. Do 2006. bio je prozvan ”CrackBerry” (aluzija na narkotik) zbog ”zavisnosti” koju je izazivao kod korisnika. Naime, vlasnici ga nisu ispuštali iz ruku iako je njihovo jezgro i dalje bilo sačinjeno od poslovnih ljudi ”dubljeg” džepa.

A onda je nastupila 2007. i prvi iPhone komapanije Apple je ušao na velika vrata i počeo da osvaja svet. Bio je to uređaj napravljen za ”obične” korisnike, sa intuitivnim iOS operativnim sistemom, a veštim marketingom razbuktali su revoluciju na tržištu mobilnih telefona. Istorija pametnih telefona došla je do nove ključne tačke.

Za to vreme Andy Rubin je razvijao Android koji će kupiti Google. Tako se 2008. godine pojavljuje HTC Dream ili G1, prvi Android mobilni telefon. Iako je krenuo trnovitim putem, Android je, pored Apple telefona, postao najpopularniji takmac, a ovaj dvojac će dovesti do ukidanja Symbiana 2010. godine.

U nastavku Android je postao najdominantniji operativni sistem na mobilnim telefonima, uspevajući da skrajne čak i Windows za mobilne telefone.

Šta dalje?

Veoma je nezahvalno davati odgovor na ovo pitanje. Razvoj tehnologije ide velikom brzinom i menja istoriju pametnih telefona. Pojava pametnih satova, koje smo do pre par godina viđali samo u filmovima o James Bondu, možda označava jedan od mogućih pravaca dalje evolucije mobilnih uređaja.

S druge strane, nije nezamislivo da će se, jednoga dana u skorijoj budućnosti, pojaviti sprava koja će napraviti novu revoluciju u izgledu, načinu upotrebe i mogućnostima pametnih telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit