Kada je pravo vreme za kupovinu novog mobilnog telefona

Da odmah da pazarim ili da sačekam malo da padnu cene? Ali, onda će izaći nešto novo i tako u krug. Dobro, kada je pravo vreme za kupovinu mobilnog telefona?

Kroz ovaj proces razmišljanja verovatno je prošao svako od nas. A, ukoliko nije, samo je pitanje vremena kada ćemo odlučiti da je vreme za novi telefon i ovaj problem će nas sačekati tu, odmah iza ćoška. Pa dobro, da vidimo koji je odgovor na ovo pitanje bez obzira da li se radi o novom iPhonu ili Android telefonu.

Kada kupiti novi iPhone

Septembar je vreme kada Apple javnosti prezentuje svoje nove uređaje i zatvara beskonačni niz nagađanja kako će izgledati novi iPhone, kakve će karakteristike imati, u kojim bojama će biti dostupan…

Ovo vreme je dobra polazna tačka ukoliko ste se nameračili da vaš sledeći telefon bude iPhone. Moćićete da uporedite mogućnosti sa starim modelima i svojim aktuelnim telefonom i lakše donesete odluku. Pri tom, ovo je i vreme kada cena prošlogodišnjih modela počinje da pada, a možda je baš jedan od njih tačno onaj telefon koji vam je potreban.

Kada kupiti novi Android telefon

Svake godine Android, kao i Apple, izbacuje novu verziju svog operativnog sistema za mobilne telefone i donosi poboljšane funkcionalnosti. Ovo se obično dešava pred kraj leta, što znači da uređaji koji se pojave na tržištu nakon toga bi trebalo da dolaze sa svim novim poboljšanjima.

Tako Huaweiobično lansira nove modele u martu i aprilu, dok Samsungto čini u februaru i martu, pa je ovo pravo vreme da počnete sa istraživanjem karakteristika telefona i odabirom onog za sebe.

Prvo pitanje koje je potrebno da postavite sebi

Da li mi je zaista potreban novi telefon? Od ovog pitanja bi trebalo da započnete. Ukoliko je vaš telefon poprilično star, ne samo da nećete moći da iskoristite sve prednosti novog operativnog sistema već se lako može desiti da radi usporeno, secka ili počne da “odbija poslušnost”.

A ko još želi spor telefon kome je potrebna večnost da pokrene aplikaciju?

Jedno od rešenja, ukoliko ne želite da potrošite previše novca, a niste od korisnika koji se vode parolom “Najnovije ili ništa”, jeste prošlogodišnji uređaj.

Da, neće imati sve karakteristike na maksimumu, ali neće biti ni takav da previše zaostaje za novim flegšip telefonima.

Šta ako ipak želite najnoviji model

S jedne strane, dobro vreme za kupovinu novog flegšip telefona je odmah nakon što bude pušten na tržište. Proizvođači, u nameri da što pre popularizuju uređaj, često nude brojne pogodnosti – dodanu besplatnu opremu (maskice, zaštitna stakla, memorijske kartice, power bank…) kojima zaslade ponudu i učine je primamljivijom.

S druge strane, nakon što prođe inicijalni hype, što se dešava nakon 3 do 6 meseci od pojave telefona na tržištu, često je moguće pronaći ga na popustu i tako uštedeti koji dinar. Naravno, tada možete zaboraviti na besplatnu dodatnu opremu.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit