Kako da izaberete odgovarajuću količinu memorije za svoj mobilni telefon

memorija telefona

Svi mi koristimo različite telefone, ali bez obzira na to koji model preferiramo ono što ostaje kao pitanje jeste kako da izaberemo odgovarajuću količinu memorije za svoj mobilni. Na kraju krajeva, mobilne telefone koristimo za toliko toga, a za čuvanje svih poruka, aplikacija, igrica, fotografija, muzike i različitih fajlova potrebno je imati dovoljno memorije.

Kako znati koliko je memorije dovoljno baš za vaše potrebe?

U nameri da vam olakšamo rešavanje ovog problema predstavljamo vam različite opcije mobilnog skladištenja, a na vama je da odlučite koja opcija najbolje odgovara potrebama koje imate.

 

Više memorije veća cena

Mobilni telefoni dolaze sa različitom količinom memorije za skladištenje podataka. Međutim, što više megabajta to je više novca potrebno izdvojiti za njih.

Generalno govoreći, postoji čak sedam različitih opcija na koje možete naići: 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB, 256 GB i 516 GB.

Imajte u vidu da se najmanje memorije može naći kod onih uređaja koji, kao glavnu namenu, imaju slanje poruka i upućivanje poziva.

Dakle, količina memorije koja vam je potrebna zavisiće od toga za šta koristite telefon. Ako pravite puno fotografija i video zapisa, zasigurno će vam biti potrebno puno memorije.

Okvirno, svaka fotografija zauzima oko 4 MB podataka, dok sat video materijala obično ima veličinu od oko 1,5 GB. Naravno, ove brojke mogu i drastično skočiti ukoliko fotografije i video pravite u većoj rezoluciji.

Takođe, ukoliko u telefonu čuvate oko 250 pesama, one će zauzeti oko 1,25 GB, a imajte u vidu i da svaka aplikacija koju instalirate ima makar 100 MB. Naravno, zahtevnije igre mogu dogurati i do 2 GB.

Dakle, prilikom odabira količine memorije na svom telefonu neophodno je da precizno definišete svoje potrebe kako bi izbegli pojavljivanje zlokobne poruke da nema više slobodne memorije.

 

Alternativno skladištenje podataka

 

Postoji nekoliko načina na koje možete sebi obezbediti dodatnu memoriju za čuvanje podataka.

Naravno prva je njeno proširivanje pomoću ubacivanja microSD kartice u sam uređaj. Koju veličinu kartice telefon podržava, zavisi od uređaja do uređaja. Tako jedni podržavaju i one od 1 TB, a neki drugi samo kartice do 16 GB veličine.

U svakom slučaju, nakon ubacivanja kartice sve fotografije, video zapise, muziku… možete da čuvate na njoj.

Međutim, nemaju svi telefoni mogućnost ubacivanja memorijske kartice. Ako je to slučaj sa vašim telefonom na raspolaganju vam je skladištenje podataka u oblaku. Ono funkcioniše tako što vam omogućava da svoje fajlove čuvate digitalno tako da su vam dostupni online, a ne na mobilnom telefonu.

Postoje brojni cloud servisi. Korisnici Androida uglavnom koriste Google Drive, dok vlasnici Apple uređaja preferiraju iCloud. Treba napomenuti da je manja količina memorije korisnicima dostupna besplatno, a da je za proširenje potrebno platiti. Ipak, ove cene su relativno pristupačne.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit