Kako da odmah ubrzate rad svog Android telefona

Da li ste se zapitali zašto vaš Android mobilni telefon, kako vreme prolazi, počinje da radi sve sporije? Ako je vaš odgovor “Da”, onda vas zasigurno zanima kako možete da ubrzate rad svog telefona i to odmah.

Šta usporava rad telefona i kako ubrzati Android uređaj?

Kada se tek kupili svoj mobilni radio je “ko munja”. Svaka aplikacija se otvarala “dok trepneš”, skrolovanje nikada nije kočilo i sve je radilo kako treba čak i kada je otvoreno više aplikacija istovremeno. Ali, kako ste koristili mobilni telefon, naročito posle godinu – godinu i po dana, počeo je da usporava sve više i više.

Većina ljudi pomisli kako je telefon počeo da zastareva. Da procesor više nije dovoljno dobar, nedostaje mu memorije… Sve u svemu, vreme je za novi Android telefon i osavremenjen hardver.

Međutim, usporavanje telefona uglavnom ne nastaje zbog hardvera već zbog softvera. A ako se radi o softveru, moguće je popraviti stvari i ubrzati rad Android telefona na nekoliko načina.

OTA apdejti

Većina brendova pravi različite tvikove i izmene u Android operativnom sistemu kako bi svoje telefone učinili prepoznatljivim i jedinstvenim. Međutim, ova dodatna podešavanja dovode do usporavanja rada Android operativnog sistema.

Kako bi rešili ovaj problem, proizvođači često šalju OTA (over the air) apdejte koji popravljaju bagove, donose nove mogućnosti i poliraju rad operativnog sistema.

Primena OTA apdejta je, dakle, veoma dobra stvar i prvo što je potrebno da proverite da li je urađeno na vašem telefonu.

Ova opcija se nalazi u podešavanjima (Settings) – sistem.

Pozadinski rad aplikacija

Sam Android je dizajniran tako da, kada korisnik napusti aplikaciju, umesto da bude zatvorena, ona zapravo samo bude minifikovana i nastavlja da radi u pozadini. Da bi aplikaciju zaista zatvorili, morate otvoriti nedavno korišćene aplikacije i manuelno ih isključiti.

Kao posledica, u realnosti zapravo se dešava da na telefonu imate pregršt aplikacija koje rade u pozadini bez razloga i usporavaju rad Android telefona.

Međutim, ovo se lako može popraviti odlaskom u Settings – Developer options. Ukoliko opcije Developer options nema u vašem meniju, uđite u About phone i na Build nuber klilknite više puta (obično je dovoljno 7 puta), vratite se nazad i Developer options će se pojaviti. Uđite i skrolujte do dna i opcije Background process limit. Kliknite i odaberite ograničenje otvorenih aplikacija na 3 ili 4.

Nakon ovoga sve aplikacije preko broja koji ste odabrali automatski će se zatvarati, čuvajući i do 50% RAM memorije slobodnom, čime će vaš telefon raditi brže, a baterija trajati duže.

Inače, kada ste već u Developer option meniju, zgodno je da smanjite vreme za animacije i tranzicije u telefonu, budući da vam ovo može ubrzati telefon i za više od 10%.

Koristite alternativne verzije aplikacija

Među aplikacijama koje učestalo koristite na svom mobilnom telefonu zasigurno su Facebook i YouTube. Ovo su programi koji koriste pozamašan deo resursa vašeg telefona, neprekidno rade u pozadini (zahvaljujući tome dobijate različite notifikacije čak i kada ste zatvorili aplikacije) i samim tim dovode do sporijeg rada uređaja.

Ovaj problem može se rešiti upotrebom alternativnih odnosno lajt verzija ovih aplikacija – Facebook lajt i YouTube Go, ali i povezivanjem Instagrama, Twitera i Facebooka u jednu aplikaciju koja ih objedinjuje.

Bloatware

Većina Android telefona dolazi sa preinstaliranim aplikacijama – tzv Bloatwareom, koje niko ne koristi, ali one ipak rade u pozadini sve vreme i troše resurse. Telefon možete ubrzati ukoliko ih disejblujete budući da ih nije moguće deinstalirati.

Vraćanje na fabrička podešavanja

Ako ste probali sve od navedenog, ali i dalje niste zadovoljni dobijenim rezultatima, preostaje vam još da telefon vratite na fabrička podešavanja.

Naime, tokom vremena, korišćenje telefona uređaj zna da napuni junk fajlovima, i zauzme dobar deo keš memorije. Sve zajedno ovo drastično može usporiti rad mobilnog. Vraćanje telefona na fabrička podešavanja otpušiće sve začepljene kanale i vratiti telefon na brzu stazu.

Pre nego što primenite vraćanje na fabrička podešavanja, ne zaboravite da napravite backup svih podataka, budući da će ova procedura obrisati sve sa vašeg telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit