Kako da vaš smartphone traje duže

Novi mobilni telefoni pojavljuju se svake godine donoseći poboljšanja na svim poljima. Ipak, većina uređaja već poseduje sjajne ekrane, kamere, intuitivni interfejs i performanse. Sve to znači da mobilni telefoni sada mogu da traju i dobro služe svoje vlasnike duže nego li ikada. Zapravo, pametne telefone možemo menjati i tek nakon više od tri godine i tako uštedeti novac.

Postavlja se samo pitanje kako da vaš smartphone traje duže.

 

Mobilne telefone možemo da popravimo

Generalno govoreći, korisnici ne posmatraju mobilne telefone kao uređaje koji se mogu popraviti. Tako recimo usporeni mobilni telefon pre ćemo smatrati zastarelim nego li uređajem koji je potrebno popraviti.

Takođe, činjenica je da su proizvođači, kako bi napravili što tanje i kompaktnije telefone, ukinuli mogućnost jednostavnog vađenja baterije ili počeli da koriste nestandardne šrafove i metode sastavljanja aparata. Posledično, ukoliko baterija ostari, većina vlasnika telefona će biti sklonija da potraži novi telefon, umesto da iskoristi prednosti koje nudi…

 

Zamena baterije na mobilnom telefonu

Nova baterija je jedan od najefektnijih načina da udahnete novi život u svoj stari mobilni telefon. Sva baterija dolazi sa ograničenim brojem ciklusa punjenja i vremenom slabi. Zato vas vaš telefon može iznenaditi svojim performansama nakon zamene baterije.

Zapravo, umeto da ovaj proces posmatrate kao popravku, daleko je bolje smatrati ga redovnim održavanjem telefona koje vam neće isprazniti novčanik.

 

Zaštitite ekran

Display je, posle baterije, stavka koja najčešće „odlazi“ na telefonu, a njegova popravka je među skupljima. Zato, iskoristite zaštitu za ekran na svom pametnom uređaju.

To mogu biti zaštitne folije ili stakla, ali i fotrole ili bamperi koji će osigurati da, u slučaju pada, vaš ekran vašeg telefona ostane neoštećen.

 

Čistite port za punjenje telefona

Ovaj port je magnet za prljavštinu koja može dovesti do problema sa radom/punjenjem telefona.

Postarajte se da telefon izvadite iz zaštitne fotrole i pročačkate prašinu i prljavštinu sa svog uređaja i to makar jednom mesečeno, ako ne i češće.

 

Resetovanje uređaja

Formatiranje mobilnog telefona kojim se brišu svi podaci, a uređaj vraća u fabričko stanje često je dobar način da uspešno ubrzate mobilni telefon.

Naime, često instaliranje i uklanjanje aplikacija i svakodnevni rad telefona mogu dovesti do softverskih problema koji se na ovaj način uklanjaju.

Kod iPhona ovu opciju možete naći u Settings – General – Reset – Erase All Content and Settings.

Kod Android telefona idite u Settings – Advanced – Reset options – Erase all data (factory reset).

Ne zaboravite da pre toga napravite back up podataka koje želite da sačuvate.

 

Za sve probleme koje imate sa svojim mobilnim telefonom tu je ProMobi servis koji će naći pravo rešenje i učiniti da vaš telefon ponovo radi kao prvog dana.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit