Kako dodati vidžete u iOS 14 operativnom sistemu

Apple uskoro izbacuje iOS 14 novi operativni sistem za iPhone, a neki od najvećih noviteta su vidžeti na home skrinu, o kojime ove govorimo, i App Library koji funkcioniše poput virtuelne fijoke za aplikacije. App Library korisnicima omogućava da sakriju neke od stranica home ekrana i pretražuju aplikacije prema kategorijama.

 

Ali, da se vratimo na vidžete.

Dok su ranije bili dostupni samo na Today ekranu, odnosno ekranu do kog se dolazilo prevlačenjem ulevo sa Home ekrana, sada je unapređene vidžete moguće po želji rasporediti na Home skrinu. Vidžeti su dostupni u različitim veličinama i u stanju su da prikazuju različite skraćene informacije.

Budući da vidžeti tek stižu na iOS 14 na početku će postojati samo za integrisane aplikacije. Međutim, za očekivati je da će vidžeti biti dostupni i za sve druge aplikacije u kratkom vremenskom periodu. Drugim rečima, moraćemo da sačekamo da programeri integrišu ovu opciju u svoje aplikacije.

 

Kako se dodaju vidžeti na Home ekran

Procedura dodavanja vidžeta na Home ekran nije komplikovana i sastoji se od nekoliko koraka.

Prvo je potrebno da kliknete i zadržite prst na nekoj ikonici kao kada želite da je premestite ili obrišete aplikaciju. Kada ikonice počnu da se tresu primetićete da se pojavljuje nova ikonica „+“ u gornjem levom uglu koja vam omogućava da dodate vidžete u zavisnosti od toga koje aplikacije ste instalirali.

Nakon što pritisnete „+“ pojaviće se pop-up prozor koji omogućava da pretražite vidžete ili izaberete neki od direktno ponuđenih.

Kliknite na vidžet koji želite i nakon toga skrolovanjem udesno možete izabrati željenu veličinu vidžeta, a zatim izabrati između više opcija ili prevući vidžet u Today sreen. Nakon što ubacite vidžet ostale ikonice će se poremetiti tako da će biti potrebno da ih sortirate kako vam odgovara.

Ukoliko ste višegodišnji korisnik iPhona može vam se učiniti da vidžeti mogu stvoriti malo konfuzije i zbunjenosti gde šta staviti od vidžeta i koje veličine. Ono što je važno imati u vidu jeste da ne treba preterivati, već isprobavati vidžete jedan po jedan kako bi ste utvrdili šta vam najbolje odgovara.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit