Kako i zašto obrisati keš na Android telefonu?

Kako i zašto obrisati keš na Android telefonu?

Ukoliko ste poput većine korisnika mobilnih telefona, onda zasigurno želite da vaš uređaj radi što brže. Da bi naši pametni telefoni bilio brzi, s vremena na vreme moramo ih čistiti. Tu ne mislimo na čišćenje njihove spoljašnosti, već na kolačiće, keš memoriju i sve druge neželjene podatke.

Zašto je moj telefon tako spor?

Za početak, skladištenje ili pokretanje velikog broja aplikacija istovremeno usporava vaš telefon, pa je preporuka da ugasite aplikacije kada ih ne koristite i da uklonite one koje su vam beskorisne. Takođe, bitno je da pratite ažuriranja operativnog sistema, jer ukoliko koristite onaj koji je zastareo, to se može odraziti na brzinu rada uređaja.

Sada ćemo se osvrnuti na još jedan faktor koji utiče na brzinu rada telefona, ali i na njegovu bezbednost.

Naime, Android telefoni su stalno na mreži, a vaš web pretraživač bilo da je Google Chrome, Mozilla Firefox ili Samsung Internet preuzima podatke sa svih sajtova koje posećujete. Ovi podaci prate istoriju i pomažu u pružanju personalizovanih oglasa u skladu sa onim što obično tražite.

Primer za to je kada tražimo proizvod na sajtu za kupovinu, a zatim nam se kasnije u odvojenim pretragama prikaže više oglasa za navedeni proizvod.

Takođe, mogu biti korisni za web lokacije koje često posećujete, čineći učitavanje bržim, a vaše naloge prijavljenim.

Isto tako se veliki deo ovih podataka skladište se kao kolačići i keš i počinju da se gomilaju u vašoj aplikaciji za pretraživač i dovode do usporavanja rada telefona.

Pored toga, postoji šansa da tragači koji vam mogu naštetiti budu prisutni u sačuvanim kolačićima, a oni se uklanjaju redovnim brisanjem nepotrebnih podataka i keša.

Ovo će dovesti do ponovnog prijavljivanja na neke web-sajtove, ali to je mala cena, a bićete sasvim sigurni da vaš telefon nema zalihe nepotrebnih podataka, plus dosta dobija na brzini.

Kako očistiti pretraživače?

Različiti pretraživači se razlikuju u metodama brisanja.

Google Chrome

U Chrome-u kliknite na dugme “Još” u gornjem desnom uglu (tri vertikalne tačke), a zatim na “Istorija” i “Obriši podatke”.

Chrome nudi osnovna i napredna podešavanja za brisanje istorije pregleda, kolačića, podataka sajtova, keširanih slika i datoteka.

U padajućem meniju “Vremenski opseg” izaberite da li želite da izbrišete celu istoriju ili jedan njen deo iz prethodnih 4 nedelje.

Klikom na “Napredno” takođe ćete imati mogućnost da izbrišete sačuvane lozinke, podatke obrasca za automatsko popunjavanje i podešavanja sajta. A ukoliko Chrome smatra određene web-sajtove bitnim za vas, zatražiće dalju verifikaciju pre nego što nastavi sa brisanjem onoga što ste izabrali.

Samsung Internet

Ovde možete brisati podatke u samom pretraživaču ili preko aplikacije “Podešavanja”.

Kao u Chromu, pronađite dugme “Opcije”, zatim “Podešavanja”, “Lični podaci” i na kraju “Izbriši podatke pretraživanja”. Ovde možete obrisati istoriju pretraživanja, kolačiće i podatke sajtova, keširane slike, datoteke, lozinke i formulare za automatsko popunjavanje u bilo kojoj kombinaciji.

Što se tiče “Podešavanja” preko telefona, pronadjite “Aplikacije” i skrolujte do “Samsung Internet”, zatim “Skladište”. Na dnu “Skladišta”, dobićete odvojene opcije za brisanje keša ili brisanje podataka.

Mozilla Firefox

Firefox pruža najviše opcija, omogućavajući vam da izbrišete sve postojeće otvorene kartice, istoriju pretraživanja, podatke o web lokacijama, dozvole, pa čak i fasciklu “Preuzimanja”, pored kolačića, keširanih slika i datoteka.

Ovde nema opcije vremenskog opsega, ali možete biti precizniji o tome koju vrstu podataka želite da obrišete.

Firefox ima opciju da obrišete podatke o pretraživanju po zatvaranju aplikacije. Ovo osigurava da vaši podaci ne završe u pogrešnim rukama ako vam ukradu ili hakuju telefon.

Za kraj, koristite Lite verzije velikih aplikacija ako su dostupne, redovno čistite memoriju telefona, izbrišite aplikacije koje ne koristite i napravite rezervne kopije datoteka, fotografija i video zapisa na spoljnim diskovima ili na cloudu i izbrišite ih sa telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit